На границата

На границата в бурни времена...

Държава: България
Година: 2014
Времетраене: 54 минути
На границата
За продукцията
Всички епизоди

На границата в бурни времена...

На границата между любовта и самотата...

На границата между живота и смъртта...

На границата на безкрая... Как се оцелява?

"Два свята, отдалечени един от друг почти столетие, които сякаш нямат нищо общо помежду си. Но път между тях има и той ще бъде извървян от едно 17-годишно момче, което в миналото ще открие смисъла на настоящето, приятелството, доверието, любовта и човешкото достойнство."

Герой от съвременността влиза в ранните военни разкази на Йордан Йовков от цикъла "Край Места", където в началото на века минава българската граница. Действието се развива паралелно - в Дом за изоставени деца в наши дни и на гранична застава в навечерието на Първата световна война.

Оригиналната форма - с мост във времето, е заслуга на сценариста Димитър Стоянович. Проектът е замислен отдавна. Режисьорът Станимир Трифонов приема реализацията му след оттеглянето на Лъчезар Аврамов и признава, че жребият е труден, защото "литературата е друго изкуство и въпреки съвършенството в езика "Йовков трудно се филмира".

Българската национална телевизия е единствената медия, която реализира игрален проект, свързан с участието на България в Първата световна война.

"Когато преди две години селектирахме сериала, комисията беше впечатлена от смелостта, с която през една съвременна история се влиза в съвършения свят на Йовков. И това доведе до много висока оценка за проекта. Много важна е реакцията на зрителите, защото това е задължаващ киноразказ, за отчайваща битка, за ценности, които всяко поколение води в своята си война". Севда Шишманова /Програмен директор, 2014/

Снимките на сериала започват през февруари. В търсене на подходящ терен, снимачният екип обикаля страната от Синеморец до западната граница.

"На границата" е филм-балада за българското войнство и ехото от мъжеството, което стига до нас днес.

"За мен едно от най-важните неща в този проект е, че в него няма да има перхидрол и силикон. Няма да има бухалки, черни тениски и черни леки коли от ХХ и ХХI век. Вместо това ще има място за любов, смях, сълзи. За човека с неговата противоречива същност и вечно търсене на отговори. За щастлив финал, с който сценаристът Димитър Стоянович иска да подари на хората надежда." Станимир Трифонов

Сценарий: Димитър Стоянович

Режисьор: Станимир Трифонов

Оператор: Цветан Недков

Сценография: Боряна Семерджиева

Музика: Георги Стрезов

В ролите: Мартин Димитров, Димо Алексиев, Борис Луканов, Вельо Горанов, Валентин Танев, николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Богомил Атанасов, Меглена Караламбова, Росица Обрешкова, Иван Панев, Ана Топалова, Асен Левов, Атанас Найденов, Иван Несторов и др.

Продукция на Българска национална телевизия и Инкомс проджeкт

Филмът е част от Национална културна програма, посветена на 100-годишнината от Първата световна война.

"Поводът е важен, защото участието на България в Първата световна война е оставило много не само недописани, но и бели страници в нашата история. Самият аз, връщайки се към сборника "Край Места", си дадох сметка за наднационалния, планетарен начин, по който Йовков се е опитал да осмисли емоцията, ужаса и болката от безсмислието на войната.

Мнозина казват, че по особен начин Първата световна война е дори по-жестока от Втората, по време на която не се използват отровни газове, както през 1914-1918 г. Българската литература и кино са представяли малко този период, въпреки че най-хубавият игрален филм "Крадецът на праскови" е свързан с Първата световна война."Станимир Трифонов