Най-добрият човек, когото познавам

Всички са ученици на живота

Държава: България
Година: 1973
Времетраене: 86 минути
Най-добрият човек, когото познавам
За продукцията

Драма

По мотиви от повестта “Отвори ми, аз съм” на Лиляна Михайлова

Сценарий: Лиляна Михайлова
Режисьор: Любомир Шарланджиев
Оператор: Борислав Пунчев
Музика: Димитър Вълчев

В ролите: Невена Коканова, Петър Слабаков, Григор Вачков, Владимир Смирнов, Сотир Майноловски, Пепа Николова, Васил Попилиев, Димитър Манчев, Олег Ковачев, Сашка Братанова и др.

Споделените мисли са най-прекият път към опознаването. Учителка на работещи ученици - с трудни съдби и професии, им възлага съчинението, което ще отключи искреността и спонтанността в чувствата им.

Сюжет

Млада учителка по литература преподава във вечерен техникум. Нейните ученици са работници с тежки професии. Неизбежен е конфликтът между литературните й представи за живота и тяхното ежедневие - на миньори, металурзи, строители, шофьори.

Те идват на училище уморени и с проблеми. За да ги опознае по-добре, тя се среща с близките и семействата им, отива на работните им места. Накрая й помага съчинението, което им дава да

напишат. Темата е "Най-добрият човек, когото познавам!".

Благодарение на признанията в тези писмени изповеди, Учителката може да разбере причините, изградили трудните характери на Антония и Мариан, тъгува по преждевременната смърт на Костадин, вижда как заслепеният от несправедлива обида Филип е готов да разруши семейството си. Учението е взаимно. Реалните съдби й помагат да открие не само нравствената чистота на тези хора, но и да преосмисли своите морални представи, за да намери мястото си сред тях.

Акценти