Най-добрият човек, когото познавам

Урокът е един - всички са ученици на Живота!

Държава: България
Година: 1973
Времетраене: 86 минути
Най-добрият човек, когото познавам
За продукцията

Драма

По мотиви от повестта "Отвори ми, аз съм" на Лиляна Михайлова

Сценарий: Лиляна Михайлова
Режисьор: Любомир Шарланджиев
Оператор: Борислав Пунчев
Музика: Димитър Вълчев

В ролите: Невена Коканова, Петър Слабаков, Григор Вачков, Владимир Смирнов, Сотир Майноловски, Пепа Николова, Васил Попилиев, Димитър Манчев, Олег Ковачев, Сашка Братанова и др.

ФАБУЛА

Учителка на работещи ученици с трудни съдби и професии им възлага съчинението, което ще отключи тяхната искреност. Споделените от тях грижи и мисли се оказват най-прекият път към опознаването - за нея и за тях.

СЮЖЕТ

Млада учителка по литература преподава във вечерен техникум. Нейните ученици са работници с тежки професии. Неизбежен е конфликтът между литературните й представи за живота и тяхното ежедневие - на миньори, металурзи, строители, шофьори.

Те идват на училище уморени и с проблеми. За да ги опознае по-добре, тя се среща със семействата и близките им, посещава работните им места. Накрая й помага съчинението, което им възлага да напишат. Темата е:

"Най-добрият човек, когото познавам!"

Благодарение на признанията в техните писмени изповеди, Учителката вече е по-близо до преживяванията им и може да разбере причините, изградили трудните характери на Антония и Мариан, да тъгува по преждевременната смърт на Костадин, да види как заслепеният от несправедлива обида Филип е готов да разруши семейството си...

Учението е взаимно. Реалните съдби помагат на учителката да открие не само нравствената чистота на своите ученици, но и да преосмисли своите морални представи, за да намери мястото си сред тях.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад