Коя е вярната посока във възпитанието на децата и кога да се намеси държавата?

Коя е вярната посока във възпитанието на децата и кога да се намеси държавата?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният въпрос, на който търсихме мнението на хората с допитване на живо тази вечер, беше: В каква посока е по-добре да се развива възпитанието на децата ни - повече дисциплина и контрол или повече общуване и самостоятелност?

Гости в студиото за тази дискусия бяха:

Маргарита Петкова, поетеса, автор на стиховете на повече от 200 песни в изпълнението на най-любимите и популярни български певци, носител на много престижни литературни награди, майка на три деца.

Младен Владимиров, кризисен психолог, специализирал "Семейна терапия", с над 10-годишен опит в кризисни и системни ситуации, разработвал е и е провеждал редица тренинги за родители за управление на гнева.

Иван Стамболов-Сула, публицист, автор на текстове по много политически и обществени теми, включително и по темата, която обсъждахме. Писател.

Мартичка Божилова, от "Агитпроп" - изпълнителен продуцент на серийния филм на БНТ "Денят на бащата". Майка на две деца.

Любомир Аламанов, специалист по комуникационни стратегии, награждаван, признат извън страната ни като специалист в пиара и комуникациите.

Според Маргарита Петкова до 7-годишна възраст децата се възпитават в семейството. Възпитанието е нещо пожелателно. Как ще си възпитава детето един родител - плодовете се берат и резултатите се виждат, когато детето стане родител. Ние може да мислим, че правим най-доброто за децата си, а да не е така. "Твърдо мисля обаче, че държавата не може да се намесва в това дали аз си наказвам детето да се срамува в ъгъла или му давам бонбонче, защото е ударило съседното момиченце или момченце, тъй като то му е взело кофичката и защото то трябва да бъде борец от малко. Това са различни гледни точки. Държавата трябва да се намесва тогава, когато има случаи на малтретиране", категорична беше тя.

Младен Владимиров: Много е хубаво да мислим за всяко дете. Националната стратегия не говори само за премахване на телесното наказание. Това е един цялостен системен документ, който, ако всички ние познаваме, ще видим, че той насочва мисленето за държавни политики много повече в превантивната зона и много малко в реактивната зона. За детето е важно дори вътреутробното развитие. В стратегията се предвижда ранна подкрепа - за първите три години, когато говорим за развитието на привързаността, за подкрепа на младата майка, която има постродилна депресия - в такива случаи е възможно семейството да се разпадне.

Според Иван Стамболов-Сула е добре да не говорим за конкретни документи, а за принципи и за разговори за принципи, които те пораждат. Стратегията съдържа изключително важни неща като политика на образованието на поколенията, което е важно като резултат след 20-30 години. Споровете възникват около някакви малки неща като притеснението, че отхвърлената Истанбулска конвенция, ще бъде наложена по друг начин. Големият проблем е, че като предлагаме някакви стратегии, ние не знаем какво искаме да постигнем - като какви искаме да възпитаме децата и какви да са те в бъдеще?

Мартичка Божилова сподели, че зрителските реакции след излъчването на епизодите са невероятни. Хората непрекъснато пишат и се вълнуват. Съвпадението със стратегията и отварянето й наново е много интересно и се чувстваме в центъра на събитията, призна тя. В "Денят на бащата" се разглежда разпадането на една семейна двойка и какво се случва със сина им, който е на 9 години. Тази възраст е избрана, защото между 3 и 10-годишна възраст се оформя психологическото състояние на детето и ние говорим за т.нар. "Синдром на родителско отчуждение", който поставя детето в изключителен риск, когато се развива една война в двойката. Нашето послание е, че нещата са сложни, комплексни, няма нищо черно и бяло и едни много малки ходове и грешки на хората около тях могат да допринесат за това да се разпали много сериозен огън и жертвата е детето.

Любомир Аламанов открои, че в момента се намираме в уникална ситуация, в която като общество преминаваме от тоталитаризъм към нещо, наречено по-модерно, по-демократично опит за свобода. От друга страна попаднахме във вихъра на технологичната революция. В последните 5-10 години технологиите толкова се промениха, че промениха самите хора. Всички се опитваме да търсим начина да се опитваме да живеем в този нов свят. Стратегията се опитва да даде някакви общи рамки. Според него на едно дете трябва да се даде базовата идея и то после само да реши какво да стане, каква професия да избере.Дискусията в студиото можете да видите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад