След КСНС - дискусия по темата за укрепването на националната ни сигурност

След КСНС - дискусия по темата за укрепването на националната ни сигурност
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Алфа Рисърч" тества обществените нагласи с въпроса: Как оценявате мерките на институциите по укрепване на националната ни сигурност?

В дискусията взеха участие представители на петте политически сили в Народnото събрание - Димитър Лазаров, ГЕРБ, Славчо Велков, "БСП за България", доц. Милен Михов, "Обединени патриоти", Янко Янков, ДПС, Стефан Августинов, "Воля".

Димитър Лазаров: "Средства има. Средствата трябва да бъдат разумно изразходвани, така че да може да се обхванат всички сфери на националната сигурност. Тя освен армията и в частност самолети има и пехота, има и флота. България е държава, която има флота, която трябва да се модернизира, но освен това има Министерство на вътрешните работи, говорим за вътрешната сигурност, което е елемент от националната сигурност. Има разузнавателни служби, има военно разузнаване - те също трябва да бъдат обезпечени със средства".

Славчо Велков: "Главното, около което Консултативният съвет постигна съгласие, това е необходимостта от актуализация на националната стратегия за сигурност и разбира се, онези които я осъществяват, а именно секторът "Сигурност" със службите, с въоръжените сили, видовете въоръжени сили и считам, че онова, което е залегнало като планове, включително и "План 20-20" и като идея в националната стратегия за сигурност, и което е обещавано по време на предизборната подготовка от различни политически сили, би трябвало да бъде изпълнявано".


Милен Михов: "Не можем да имаме способности на земята, ако нямаме силна способност и във въздуха. Затова трите проекта, които са на дневен ред за модернизацията и превъоръжаването на сухопътните войски, на военновъздушните и на военноморските трябва да се движат в съответствие с възможностите разумно в ускорени темпове едновременно".Янко Янков: "Сериозни промени в 43-тото Народно събрание настъпиха в отношението към националната сигурност, към отбранителния сектор. Смятам, че направихме сериозни крачки напред и по отношение на интегралния подход и по отношение на мениджмънта. Тези крачки бяха направени най-вече заради това, че България има като държава недостатъчен потенциал по отношение на националната сигурност. Въоръжените сили са много малко".


Стефан Августинов: "Във "Воля" винаги сме казвали, че политиканстването и експериментите трябва да излязат от
местата, където трябва професионално да се гледа на нещата, особено когато касаят такива важни теми като националната сигурност. Днес дебатът е конкретно за сигурността и за армията, но не е лошо да помислим дали в националната сигурност, и ние твърдим, че е така, не влизат такива важни неща като здравеопазването и образованието".
Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад