Национална сигурност и антитерористичен закон

Национална сигурност и антитерористичен закон
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването вижте:

След днешното изслушване в Народното събрание на шефовете на спецслужби, говорихме с представители на парламента за рисковете пред страната ни след последните събития в южната ни съседка и във Франция. Говорихме и за готвения антитерористичен закон в българския парламент. Показахме Ви данни от проучвания на общественото мнение по темата. Основният въпрос, на който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи тази вечер беше: След последните събития в Турция и Франция, смятате ли, че има реална опасност за националната сигурност на България?

Участие в дискусията тази вечер взеха:

vlcsnap-2016-07-19-21h11m22s037

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по отбрана и член на вътрешната комисия. Той припомни, че днес сме чули от шефовете на службите и зам.-министрите, които са присостъвали на заседанието на двете комисии, че няма непресредствена опастност за България. Като най-добра новина той определи това, че НАТО са гарантирали, че стабилността на държавите ще бъде гарантирана.

vlcsnap-2016-07-19-21h12m08s798

Атанас Зафиров, депутат от БСП - лява България, член на Комисията по отбрана. Той смята, че безспорно най-големите опасности за България са един потенциялен мигрантски поток и една прогресираща ислямизиция на държавата. Зафиров каза, че неговата парламентарна група ще предложи утре на председателския съвет да бъде сформиран един екип от всички парламентарни групи, който да излезе с декларация от името на НС във връзка със ситуацията в Турция.

vlcsnap-2016-07-19-21h20m20s249

Камен Костадинов, депутат от ДПС, член на Комисията за контрол на дейността на службите за сигурност. Според него в момента пред страната въжният въпрос е заплахата от тероризъм, до колко има реална заплаха, до колко има непресредствена заплаха. За събитията в съседна Турция той припомни, че ДПС е излязла с декларация където заявяват, че нито една демокрация не може да бъде корегирана с военен преврат и със сила. Той се съгласи, че има реална заплаха за всяка една държава член на ЕС, за всяка една държава член на НАТО и в тази посока трябва да работят и службите за сигурност, и политическите сили.

vlcsnap-2016-07-19-21h13m54s192

Димитър Делчев, депутат и секретар на ПГ на "Реформаторския блок", член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. "Определено при нова ситуация, а тя в сравнение с миналата година е напълно нова, ние трябва да намерим и нови подходи за защита на националната сигурност", заяви той. Според него в сложно международна обстановка като днешната националната сигурност става един много, много важен приоритет. Той пропомни, че службите са казали, че опасността не е толкова висока, но политиците и гражданите не могат да чакат да се случи нещо подобно на това в Ница преди да предприемат действия. Именно за това в момента в Народното събрание ще влезе законопроект за противодествие на тероризма, който слега важните мерки, така че България да е готова, обясни той.

vlcsnap-2016-07-19-21h14m43s092

Красимир Каракачанов, зам.-председател на парламента, лидер на ВМРО, член на Комисиите по отбрана и по вътрешна сгурност. Според него българските служби са в добра кондиция и въпросът е дали ще има политическо решение и политическа воля да им се възложи да свършат това, което трябва да свършат. По негова мнение службите имат достатъчно информация, наблюдават процесите, анализират процесите. Каракачанов каза, че българските служби трябва да знаят, че зад гърба и си имат държавата и държавата трябва да им постави ясни задачи. Като най-голяма опасност за България той определи това дали България ще състествува като суверенна и независима държава.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ 1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад