Нечестна игра

Политиката е лъжа, пазена с "държавна тайна", защото истината пречи....Действителна драма

Нечестна игра
За продукцията

По книгите "Честна игра" на В. Уилсън и "Истината за политиката" на Дж. Уилсън

Режисьор: Дъг Лаймън

В ролите: Наоми Уотс, Шон Пен, Майкъл Кели, Тай Бърел, Ребека Риг, Брук Смит, Томас Маккарти, Брус Макгил, Джефри Кантор, Сам Шепърд, Ноа Емерих, Ананд Тивари, Тай Бърел и др.

Как започва една война със собствени средства...

Историята на живота, в който лъжата се представя за "държавна тайна" с "висше" оправдание пред света за присъди, екзекуции, войни и престъпления срещу човечеството...

"Нечестна игра" е по действителни събития и по книгите на Валъри Плейм Уилсън : "Честна игра: Моят живот като шпионин, моето предателство от Белия дом" /2007/ и "Истината за политиката: Лъжите, които доведоха до една война и предадоха съпругата ми като агент на ЦРУ. Спомените на един дипломат" /2004/ от Джоузеф Уилсън.

Филмът е създаден шест години след първата книга. Семейство Уилсън са жертви на скритата история на света от службите за сигурност и разузнаване, от агенциите и правителствата - ЦРУ, Белият дом, Мосад, Пентагона, Фермата, Администрацията на Буш, американското и британското правителство.

В края на 2001 Валъри Плейм Уилсън има два живота: личен, като майка на близнаци и съпруга на бившия посланик в Нигер - Джо Уилсън, и друг - на таен агент от ЦРУ с мисия в Ирак. Самоличността й е публично разкрита от Белия дом, за да дискредитират съпруга й - Джоузеф Уилсън. Уилъсн е бивш американски посланик в Нигер, публикувал през 2003 в "Ню Йорк Таймс" статия, разобличаваща Американското разузнаване в манипулиране на данни за наличие на оръжие за масово унищожение в Ирак, което обаче се явява така необходимото основание на Администрацията на Буш за нападение в Близкия изток.

Джо Уилсън изнася информация, че няма данни за продажба на обогатен уран от Нигер за Ирак. Съпругата му е в Ирак, за да докаже обратното - че в страната се произвежда ядрено оръжие за масово поразяване. ЦРУ отмъщава с лична драма и завоалира случая с персонално дискредитиране на свой агент, а семейство Уилсън воюват с лъжата в света и помежду си - пред всички.., за които истината не е реванш, а свободно и висше право за мир и живот.

Продуцентът Джери Зукър: "Естествено, това е доста любопитна история от политическа гледна точка. Но колкото повече научавахме от Валъри и Джо за последствията върху техния брак, толкова повече осъзнавахме, че това е била дълбоко лична човешка драма. В този филм всичко е точно, както е било в действителност, включително онова, което се появява на компютърните екрани и висящите карти по стените.

В Йордания, с огромна подкрепа от кралската армия, екипът имаше възможност да заснеме сцена с истински хеликоптер "Блек хоук" /Черен ястреб/, прелитащ изключително ниско над булевард в столицата Аман"

Най-голямото предизвикателство са снимките в Ирак . Режисьорът Дъг Лаймън /"Самоличността на Борн"/ признава: "Ние бяхме първата американска филмова компания, снимала недокументален филм в Багдад". Бащата на режисьора е Артър Лаймън, бивш съветник в Американския сенат по време на изслушванията за ударите в операция "Иран-контра". Режисьорът Лаймън настоява да няма политическа намеса във филма. "Моят приоритет бе да бъда по следите, но да не потъвам в политическата история. Политиците бяха като зов на сирена от острите плитчини край брега. Трябваше да остана глух през цялото време, докато снимаме".

И въпреки тази "глухота", истината се чува...

*Златна РомановаНоминация "Златна палма" за филма на Дъг Лаймън от Филмовия фестивал в Кан /2010/

Номинация "Клотрудис" за адаптиран сценарий на Джес Батъруърт и Джон Хенри Батъруърт от Наградите за независимо кино в Масачузетс /2011/;

Награда за "Свобода на изразяване" от Националния съвет на критиците в САЩ /2010/;

Номинация "Изобличение" за филма на Дъг Лаймън от Американското сдружение за политическо кино /2011/;

Номинация за най-добра актриса на Наоми Уотс от Асоциацията на критиците в Сейнт Луис /2010/;

Награда "Карън Морли" и Награда за "Равнопоставеност на половете" във филма на Дъг Лаймън от Феминисткото движение на филмовите критици /2011/