Неизбежна мярка ли е унищожаването на животни заради огнищата на чума?

Неизбежна мярка ли е унищожаването на животни заради огнищата на чума?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният въпрос, с който тестваме обществените нагласи в реално време тази вечер е:

Правилни ли са, според вас, предприетите мерки за предотвратяване на чумата по животните?

А ето гостите, които поканихме за полемиката:

Дамян Илиев - директор на Българската асоциация за безопасност на храните - потвърди, че дейността по евтаназията на животни в засегнатите райони е спряна "поради конфликти не с фермери, а с хора, които присъстват в огнището". "Трябва всички да се замислят и да ни помогнат, да си помогнат на себе си фермерите, за да не се разнесе заразата по един път, който понякога е и криминален, понякога е и на базата на емоции, а хората не знаят какво би могло да се случи..."Симеон Караколев – председател на националната Асоциация на овцевъдите и козевъдите: "Спасяват се преди всичко човешки съдби. Ако говорим за действията на агенцията, дори и да са били те пресилени, внезапни, те са на една служба. Друг е въпросът каква беше организацията от страна на министерството. Защото над агенциите има министър, заместник - министри. Това са хората, които трябва да правят връзката между агенцията и животновъдите. Там нямаше такава връзка. Това беше големият проблем. Затова се стигна до тази ескалация и тя не е стихнала още."


Извън проблема с общуването между институциите и фермерите, остава въпросът откъде дойде заразата.


Юлия Коюнджийсказаместник-председател на Асоциацията „Обединени български животновъди": "Точно онзи ден с негов екип /на министър Порожанов/, когато беше пикът на това заболяване и се унищожиха най-много животни, присъствал е лично, на място, тъй като трябваше да бъде едно от официалните лица на Църногорския събор, но не се появи точно поради тази причина. това не означава, че той е имал безотговорно поведение. Бил е на място, видял е какво се случва, водил е разговори. Днес го обясни също и на съвета."


Д-р Марина Иванова – Фондация „Четири лапи": "Остават много неясноти. Примерно, откъде е дошла заразата, защо досега не е типизиран вирусът, защо не се знае точно от кой тип е, за да се разбере откъде е дошъл." Тя цитира доклада във връзка със ситуацията на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, от който става ясно, че не е направено необходимото за генетично сравняване на нашите изолати от с. Воден и с. Кости с тези от известните изолати в европейската част на Турция, както и ваксиналните щамове, тъй като турците правят ваксина срещу чума по преживните животни.Д-р Мирослав Първанов – председател на Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни се разграничи от ветеринарите, които се занимават с домашни любимци, като подчерта, че присъства в качеството си на председател на организация, която обединява практикуващи ветеринарни лекари с продуктивни животни. "Всички институции се изказаха по въпроса, но някак си като че ли се забравя, че всъщност ветеринарните лекари са тези, които носят отговорността, които всеки ден при фермерите, на терен..." По отношение на заразата д-р Първанов открои съществените фактори. "Това от типа изключително опасни заразни заболявания, които не търпят компромис по никакъв начин. То влиза за пръв път на територията на ЕС. Специалистите от агенцията са отговорният орган по закон, който трябва да вземе мерките. те взеха правилните мерки."


Борислав Борисов – председател на УС на Асоциацията на българските села: "Има много притеснителни неща още от самото начало на тази криза. Първо, реакцията на институциите спрямо хората в селата - това, че е са звъннали един телефон на нито един от кметовете. Влизат в селата, започват да избиват /животни/ без да представят документи, без да обясняват на никого нищо. Третират местното население в селата като лица от организираната престъпност. Второ нещо, което ни притеснява като хора от много години в сектора, е че има сериозен риск на проблема със заразата да се погледне прекалено технически, фокусът да бъде върху ветеринарно-медицински детайли или върху исканията на браншовите организации за компенсации. Основният фокус върху темата е откъде дойде тази зараза, кой има интерес заразата да се разпространява." Борисов направи алюзията, че заразата е в интерес на тези, които се стремят към окрупняването на пазара на селско-стопански продукти.Николай Вълканов – управител на "ИнтелиАгро", експерт по селскостопански политики: "Нека да уточним първо какво е криза, защото при 4 хиляди ликвидирани животни, ние говорим за по-малко от 0.3% от популацията на овце и кози в страната и около 4% от популацията в Югоизточна България, т. е. мащабът на тази ликвидация е сравнително ограничен. Но за сметка на това животните - овце и кози, които живеят в Югоизточна България, които са изложени потенциално на риск от зараза, при овцете са 22% от животните в страните, а при кози - 15%, т. е. потенциалните загуби могат да бъдат много по-големи."


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад