Нежна кожа

Вечният триъгълник с фатален изход от невъзможност и страст

Държава: Франция
Година: 1964
Времетраене: 113 минути
Нежна кожа
За продукцията

Извънсемейна драма

Режисьор: Франсоа Трюфо

В ролите: Сабин Одепен, Даниел Секалди, Лоранс Бади, Нели Бенедети, Жан Лание, Жан Дезеи, Франсоаз Дорлеак и др.

Пиер Лашене е известен издател, лектор и критик - женен за съпругата си Франка и баща на 10-годишната си дъщеря Сабин. По време на полет за Лисабон, където ще изнася лекция за Балзак, Пиер се запознава със стюардесата Никол. От афера за една нощ, авантюрата прераства в непреодолима страст за Пиер - той иска да бъде с Никол още, и още. Интимната му афера е тайна, пазена най-вече заради спокойствието на дъщеря му.

Съпругата му и без това е лабилна. Любовницата Никол всъщност няма големи съдбовни очаквания, но не така възприема връзката си Пиер, който, обсебен от страст, стига до решение за официална раздяла и тя е много по-голяма, отколкото очаква...

Летописите разказват, че Франсоа Трюфо е снимал сцените в собствения си апартамент. За развръзката се вдъхновил от вестникарската хроника.

Филмът му бил освиркан на Фестивала в Кан през 1964, а полетите на споменатата във филма авиокомпания "Панеър дю Бразил" били закрити от Бразилското правителство през следващата 1965-та година.

Времето за "Нежна кожа" Трюфо и съсценаристът Жан-Луи Ришар /с епизодична роля и на сваляч в кадър/ отделили, докато режисьорът бил в очакване и предподготовка за друг филм - "451 по Фаренхайт"

*Сюжетът за улегнал съпруг с професионален авторитет и досаден семеен живот, който бързо се отдава на страстна афера, с маниакална обсебеност, е представен 28 години по-късно - също болезнено и разтърсващо, от режисьора Луи Мал в екранизацията на "Вреда" /1992, с Джереми Айрънс и Жюлиет Бинош/

*Златна Романова

Номинация "Златна палма" от Кан и Награда "Бодил" за филма на Франсоа Трюфо от Датските филмови награди /1964/