Ние, долуподписаните

Криволинието в написаното "за" и "от" Захарий Стоянов

Държава: България
Година: 2000
Времетраене: 28 минути
Ние, долуподписаните
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Тодор Ташев

Режисьор: Андрей Алтъпармаков

Оператор: Стефан Алтъпармаков

Продуцент: БулФилм, БНТ

Портрет на Захарий Стоянов - революционер, писател, политик. Мемоарист, белетрист, биограф на близкото революционно минало. Поклонник на дейността и творчеството на Любен Каравелов, на когото посвещава и своите "Записки по българските въстания" 1870-1876 (с разкази на очевидци).

"Ние, долуподписаните" проследява дейността на Захари Стоянов в периода 1850-1889 с промените - исторически и личностни, и с реакциите в обществото, в българската и в чуждата преса.

Филмът е разделен на смислови блокове - "Сакън, нещо да не сбъркаме", "Овчарската боя с нищо не се изтрива", "Завиждайте, бей!", "Пише лесно и без никакви поправки, "Левски хвръкна вече" , "Преди да се прекръсти във властта", "Към Записките без предубеждения".


Захарий Стоянове е роден в с. Медвен, Сливенско в семейство на овчар. След завършване на местното църковно училище става овчар, после чиракува за шивач в Русе, работи и като чиновник на гара в дн. Симеоновград. Участва в Старозагорското въстание, един от апостолите на ІV Пловдивски революционен окръг по време на Априлското въстание. След разгрома на въстанието е затворен в Пловдив, по-късно е изпратен в Медвен. Нелегално заминава за освободеното Търново. Член е на Българския таен революционен комитет, организиращ Съединението на Източна Румелия и Княжество България. От 1886 година се установява в София и се включва в дейността на Народнолибералната партия...