Шансовете на България за по-добри международни позиции

Шансовете на България за по-добри международни позиции
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При кой от двата варианта България има шанс да извоюва по-добри международни позиции - като водим самостоятелни преговори или съвместно със страните от ЕС? Как да използваме най-изгодно геополитическото положение на страната си? Можем ли да бъдем добри партньори с всички?

Не пропускайте дискусията с бившите вицепремиери Ивайло Калфин, Лидия Шулева, Христина Вучева и бившия главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов. Смята ли обществото, че националните ни интереси са добре защитени по отношение на големите енергийни проекти с Русия? И каква оценка дават на политиката на България към ЕС, САЩ, Русия, съседните балкански страни, Китай и арабските държави?

Отговорите – в допитванията на Алфа Рисърч за предаването.

Проф. Христина Вучева, бивш вицепремиер: Ръководителят на НАТО направи едно обикновено, планирано отдавна сигурно, посещение, което ние обаче му придадохме много по-голямо значение, имаше най-различни тълкования. Аз лично смятам,че това е, което вече беше казано, че това е част от програмата за обиколка на тези региони. Разбира се, дадох ухо на внушенията, които се правиха от различни анализатори, че се намираме в период, в който НАТО иска да покаже, че същност много държи на черноморския район, на България, на отношението си към нея и с това посещение показва едва ли не точно това, но вероятно не точно по този начин трябва да схващаме посещението.

Лидия Шулева, бивш вицепремиер: Що се касае до посещението на руския премиер, смятам, че посланието беше, че се възобновява един относително прекъснат диалог, което разбира се, не е лошо и смятам, че в никакъв случай България не трябжа да се самоподценява. Трябва действително да работи за национално самочувствие и да бъде съответно фактор, който има своето значение както в регионален, така и в европейския мащаб.

Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ на България с ЕС, каза, че въпросът за АЕЦ "Белене" се повдига от години и се дискутира в обществото. "Второто е, че нямаме тези политици и никога не сме ги имали решителните, които да кажат "да" или "не" категорично. Третото, което е, прави впечатление, че имаме непрекъсната промяна на мнението и становището за необходимостта от АЕЦ "Белене", неща, които не оставят отрядно впечатление нито в бъдещите потенциални инвеститори, нито в обществото. Разбира се, че Русия като велика сила иска да има влияние тука в региона и тя винаги ще иска да присъства и България да е енергийно зависима от Русия, затова тя така и настоява за енергийните проекти, в това число и за АЕЦ "Белене". Аз не видях и не пролича ние да сме станали по-независими и да затвърждаваме по някакъв начин разнообразието на доставките на енерго носители, ние си тъпчем на едно и също място.

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер: Дали са защитени българските национални интереси, ще знаем тогава, когато те са формулирани и много добре знаем какъв е българският национален интерес - ние да произвеждаме енергия, да изнасяме енергия, да минават през България енергийни ресусрси или да ни заобикалят. Дали са защитени при енергийните проекти, ми тях ги няма. Ние нямаме нито един голям енергиен проект, който да е в процес на осъществяване. Ние говорим с години, колебаем се, въртим се, сменяме си мнението дали да започнем, или да не започнем.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад