Нощ на музеите и галериите в Пловдив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Катрин Сариева подчерта, че и Пловдив е бил застрашен да изпадне в ситуацията на други градове, където трайно е била прекъсната връзката със съвременната култура и изкуство. Какви усилия е положила в тази посока фондацията в 10-те години от съществуваннето си. Сариева прави ретроспекция на изминалите десетилетия в културен план след политическите промени.

Катрин Сариева, създател на фондация "Отворени изкуства":
"90-те години дойдоха със своята разрушителна мутренска и всякакъв вид чалгаджийска във всички прояви ситуация и едно цяло поколение остана, като че ли, загубено между комунизма и преходния период, т. е. то е можа да се идентифицира в тези години... И когато през 2004 г. ние наравихме галерия "Сариев", след това ние започнахме да търсим една енергия, която по някакъв начин да придаде на този град някаква нова визия. И това дойде с първата нощ на музеите и галериите 2005 г. "

Така през 2007 г. цялата насъбрана енергия се концентрира в инициативи като "Аз обичам Пловдив" и това е създало "първата идентификация на Пловдив чрез млади лица".

Владия Михайлова разказва за новия кураторски проект "Тук, навсякъде". Тя подчерта ползата от сътрудничеството с фондация "Отворени изкуства" е една устойчива структура, защото оцелява в културния климат на България, който изисква да бъдеш супер реактивен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад