Нощният управител

Добре дошъл в семейството, където всеки може да бъде продаден и предаден

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 2015
Времетраене: 50 минути
Нощният управител
За продукцията
Всички епизоди

8-сериен телевизионен филм
Криминална драма

Режисьор: Сузане Биер

В ролите: Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман, Том Холандър, Елизабет Дебики, Дъглас Ходж и др.

Добре дошъл в семейството, където всеки може да бъде продаден и предаден

Хю Лори и Том Хидълстън в игра на тайни

Британски агент "под прикритие" влиза в живота на милиардер, свързан с нелегална търговия на оръжие за Средния изток

Екипът

"Нощният управител" е съвременна интерпретация на романа от Джон льо Каре, продуциран от Инк Фактори, БиБиСи и мрежата АМС /Американска филмова класика/. Снимките са в Лондон, Египет, Мароко, Швейцария и основно - Испания /Майорка, Балеарски острови/. Изпълнителни продуценти са Стивън Гарет, Сузане Биер и фамилия Корнуел - Джон льо Каре и синове (Саймън и Стивън Корнуел).

Сценаристът Дейвид Фар сменя времето и мястото на действие във филма - от Лaтинска Америка през 60-те години на ХХ век /както е в романа/ към съвременността през ХХІ век и в Средния Изток, две години след Арабската пролет. Фар споделя, че има личен интерес към събитията и работи заедно с писателя Джон льо Каре. Не всички романи могат да се "актуализират", защото невинаги историята позволява, но сценаристът Фар има свобода и заменя ключов мъжки образ с женски. Фабулата е по схемата: герой - антигерой (със свита), задължително омайна жена, плюс още една - с ръководна роля.

Писателят-шпионин

Кой е Джон льо Каре? Версията: Джон льо Каре е псевдоним на Дейвид Корнуел, избрал другото си име от витрина, видяна от автобус. Баща му бил мошеник и насилник, осъден на затвор. Майка му напуснала семейството, докато с брат му били още деца. Служил в Кралската артилерия, бързо влязъл в Разузнавателните служби - през 1951 е изпратен в Грац, през 1958 е в МИ-5, през 1960 - в МИ-6. Работи в Хамбург, когато е разобличен като агент от журналист в "Сънди таймс". Посочва Ким Филби за свой предател и двоен агент на Британия и Русия. Създава "романния език" в шпионажа. Пише книги, но не харесва Джеймс Бонд и лустрото около него.

Реалността

Джон Льо Каре закъснява, фикциите вече изостават, съвременната действителност се покрива и надскача въображението, защото историята в света се повтаря и ескалира - престъпността се издига в официална политика на лидери и държави. Но британската традиция за героизиране на романни агенти продължава. Срещу Флеминг /и "Джеймс Бонд "/ е Джон льо Каре - друг британски писател или шпионин...: "Шпионинът, също като писателя, живее извън общия човешкия поток". "Писателят, също като шпионина, е един илюзионист - създава образи, които крие вътре в себе си".

Филмът

Бивш британски войник от Ирак, Джонатан Пайн е нощен управител на луксозния хотел "Нефертити" в Кайро. Разобличаващи документи за незаконна търговия с оръжие, разкрити от гостенка на хотела, са причина за смъртта й. Няколко години по-късно, в Швейцария, Пайн е назначен от Агенцията и от Анджела Бър да служи на Британското разузнаване.

Трябва да разследва корумпиран бизнесмен, свързан с черната военна търговия. Ричард Онслоу Роупър е добре образован, изискан и очарователен милиардер, бизнесмен и филантроп, зад чиято приветлива маска се крие друго лице. Той е опасен и подозрителен към всеки, не допуска грешки и близост.

Пайн е трениран войник на нощта, където мълчанието и търпението са по-сигурните оръжия. За да проникне в живота на Роуп, трябва да мине през фасадата. В дома на семейството има "късмет", като спасява детето на Роуп, но това не печели доверието му.

В "изкусителен капан" агентът е привлечен от тайнствената любима на милиардера - Джед Маршал, която бяга от живота, но все още не приема крайния изход. Около тях постоянно е местната мафия със своя корумпиран и безскрупулен лидер Хамид, а всички са под окото на дясната ръка - майор Ланс Коркоран, който дебне и няма да издаде нищо, докато не получи достатъчно доказателства, но от кого...

Златна Романова

Нощният управител в мрежата АМС

Нощният управител - BBC

3 награди "Златен глобус" за главни роли на Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман /2017/

3 награди от БАФТА за поддържаща роля на Том Хидълъстън, монтаж и звук /2017/

Награда "Импайър" за най-добър британски телевизионен сериал /2017/

Голямата награда за телевизионна драма от Международния филмов фестивал в Сеул /2017/