Нова къща от рециклирани материали

Нова къща от рециклирани материали
В предаването
Всички броеве

Къщи от рециклирани материали? Разбира се, че има такива. И то не отскоро. Не става дума за сковани от ръчни материали бараки. Тук говорим за солидно строителство, сръчни ръце и оригинални идеи. Тимур Ал-Хадиди дълго търсил подходящ дом. Огледал много имоти в центъра на Кайро и все не намирал къщата на мечтите си. Накрая решил да си купи земя в покрайнините на града и сам да изгради дома си. Събрал бригада от съмишленици и им поставил задачата да използват предимно рециклирани материали.

"Намерихме добри работници и отлични строители, които ни помагат да построим къщата от различни материали. За това и издирваме различни материали, като циментови парчета и всякакви непотребни предмети. Използваме дърво, пластмасови бутилки, автомобилни гуми. От всичко това ние се опитваме да създадем нещо ново. Не знаем какво ще се получи. Но решихме да опитаме и да видим резултата", разказва Тимур.

Една от постройките вече е готова. Тя разполага с две стаи, а в нея са вградени три хиляди пластмасови бутилки. Ал-Хадиди се е нанесъл в нея, докато върви строежът на по-голямата къща на мечтите му. Мисълта, че всеки може да има оригинален дом и

осигурен покрив над главата си, е силен мотив за египетския новатор.

"Ако някои реши да си купи къща, която струва милиони, стотици, хиляди и успее, ще бъде чудесно. Но в същото време всеки може да си намери евтини материали, от които да си построи къща, наистина добра къща. Къщата, каквато няма втора в света. Тогава всеки ще бъде щастлив в такава къща, защото тя ще пресъздава неговата

идентичност", твърди той.

Новият тип "рециклиращо" строителство съчетава оригинални хрумвания с традиционни похвати. Работниците никога не могат да се оплачат от еднообразен труд. Напротив, повечето се чувстват като творци и изобретатели.

"Рециклирани материали могат да бъдат използвани в изкуството. Зависи от креативността и въображението на творците", убеден е строителят Уаел Хасан.

Къща или произведение на изкуството - както и да бъде наречена, постройката, трябва да бъде завършена през следващата година. Тя ще има три спални, подземен амфитеатър, плувен басейн и множество коридори.