Потребителската кошница - 7 април 2014: Бабиният козунак срещу микса от Е-та
Предаване: Потребителската кошница, 07.04.2014
Всеки пренася през живота си спомена за бабиния козунак и как „сладко“ ухае току-що изваден от фурната. На пазара често ни го пробутват като готов микс от „любимите“ ни Е-та – с оцветители, подсладители и консерванти, които му дават трайност често до година и половина!
Предаването ни направи експеримент. Купихме произволно два козунака и ги предадохме на „съда“ на един доказан познавач и ценител. Единият се оказа такъв коктейл от добавки, произведен от вносен микс, но… на цената на истинския.
Инж. Атанас Дробенов - главен експерт „Контрол на храните” в Българска агенция по безопасност на храните, дава най-кратката рецепта: традиционният български козунак е без консерванти и има годност само до 10 дни.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News