Референдум – 10 юни 2014

Референдум – 10 юни 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края на най-наситения с политически новини след евровота ден поканихме в студиото представители на партиите в Парламента и на тези, които излъчиха депутати за Европейския парламент.

Днес лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за избори през юли и оставка на кабинета до дни. От ГЕРБ заявиха, че са готови за избори по всяко време. Това беше позицията и на Реформаторския блок, но с допълнението , че преди 16 август е почти невъзможно това да се случи. България без цензура критикуваха идеята за избори толкова скоро. ДПС днес бяха много лаконични и не стана ясно какъв е отговорът им на идеята за избори през юли. Атака не коментираха публично темата, но също имаха заседание, по информация на медии. Чухме позицията на партията в предаването.

Президентът свиква следващата седмица Консултативен съвет за национална сигурност, където се очаква да се постигне съгласие за датата на предсрочните избори.

В понеделник заедно с Агенция "Алфа Рисърч" формулирахме основният въпрос в предаването ни, което измерва нагласите в обществото за избори през есента или избори в края на годината, или следващата година. Днес, обаче, ситуацията е различна след изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и последвалите политически реакции. "Алфа Рисърч" актуализира питането и тази вечер за първи път зрители и политиците тук, в студиото на "Референдум", научиха реакцията на обществото буквално часове след горещата новина.

Въпросът е: Кога е най-добре да се проведат парламентарните избори - през юли или есента?

В допитването участваха хора от цяла България, които следят предаването в момента от домовете си и тяхното мнение за предсрочния вот, за задължителното гласуване и темата "Южен поток", които коментирахме с политиците в студиото.

Гостите в това издание на "Референдум" бяха:

Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО, част от Коалиция България без цензура

"За мен разумният срок за провеждане на избори е есента на тази година. Очевидно е, че това правителство е изчерпало своя мандат на доверие от обществото, очевидно е, че тоя парламент също е изчерпал това доверие и трябва да се върви към думата на негово величество избирателя. Това, което обаче трябва да се случи до тогава е задължителното гласуване. Това, което трябва да се случи е дебата за гласуването на 16-годишните и за ценза на образование, който трябва да бъде наложен. Това трябва да се случи в Парламента и това са единствените въпроси, които Парламентът трябва да разгледа преди своето разпускане."

Прошко Прошков, Движение България на гражданите, част от Реформаторския блок

"Няма легитимност това Народно събрание, очевидно трябва да отидем към избори и се надявам хората да гласуват и да формират Парламент, който може да излъчи реална власт. Не марионетна, а реална власт, която може да носи политическа отговорност и да направи реформи. Само тогава можеш да направиш реформи."

Магдалена Ташева, депутат от Атака

"Когато и да има избори, от изборите демокрацията само расте и хубавее, те обаче трябва да бъдат честни и прозрачни. На 25 май бяха проведени може би най-фалшифицираните избори в България. Всъщност сигурно половината от вота беше купен или корпоративен. Заради това има заведено дело в Конституционния съд и в Прокуратурата. Конституционният съд трябва да се произнесе, защото ние искаме касиране на тези избори. Имаме и огромни доказателства, убедителни доказателства за това, че те бяха фалшифицирани. Така че въпрос на седмица или на двуседмична работа на Парламентарните комисии е да коригират огромните дефекти на Избирателния кодекс и да вървим към нови избори."

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ

"Този кабинет няма вече легитимното право да управлява нашата страна, затова той трябва да подаде оставка. Не е това кабинетът, който трябва да излъчи нашият представител в Европейската комисия, не е това кабинетът, той няма право назначава членове на Сметната палата и те да бъдат избирани, защото приехте, вие (б.р. Иванов се обърна към Ташева) един Закон, с който грубо политизирате тази институция. Така че незабавно оставка на кабинета и да се следват демократичните процедури, които следват след това - назначаване на консултации и т.н. Процедурата е разписана точно."

Таско Ерменков, депутат от Коалиция за България

"Не правителството определя състава и не го предлага на Сметната палата. Състава на Сметната палата се предлага от председателя на Сметната палата, който си беше избран по най-легитимния начин, така че не виждам пречки Сметната палата да бъде съставена в момента с нейния колегиум и тази Сметна палата да може да действа, защото в противен случай до следващите избори и формиране на Парламент и т.н. ще минат поне 3-4 месеца, което на практика означава, че няма да имаме Сметна палата. Ако това е целта - някой да си прави далаверите - нямам нищо против, нека да бъде така. Но по въпроса за изборите - Парламентът, г-н Прошков, е абсолютно легитимен. В него са представени около 81% - за Парламента говоря. По въпросът за Правителството - то става легитимно или не легитимно след съответните гласувания на оставки и не оставки, така че няма тази тема. А по въпроса за изборите - вашето предаване започва с, ако не се лъжа, девиза "vox populi", аз ще го довърша - "vox dei" - Глас народен, глас Божи. Така че есента видимо ще бъдат изборите, които ще определят нашото бъдеще и се надявам, че до този момент ние ще сме поправили всички грешки в законодателството ни, ще сме успели да накараме хората гласуват - било с политики, било с промяна на Закона."

ДПС решиха да не изпращат свой представител.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад