Референдум - 14 октомври 2014

Референдум - 14 октомври 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в Референдум:

За възможните договорки в преговорите за съставяне на правителство!

Ще се откроят ли най-важните задачи пред бъдещия кабинет?

Ще се стигне ли до съгласие между партиите по темите за цената на тока, актуализацията на бюджета, данъците, доходите и съживяването на икономиката?

Дискусия с икономистите проф. Гарабед Минасян и Георги Ангелов, политолога Татяна Буруджиева и социолога Цветозар Томов, експертът по политически пиар Арман Бабикян и журналистът Петко Георгиев.

vlcsnap-2014-10-14-21h08m37s161Политологът Татяна Буруджиева каза, че на нея винаги й се е искало да виждаме същината на нещата. Това, което й е убягнало от срещите за консултации за съставяне на правителство е какво приоритетно ще се подкрепя и ще се развива в България. Според нея от едни такива разговори се очакват две неща - партиите да кажат какво ще подкрепят като национален приоритет и това да бъде ясно и по този начин предварително на всички граждани да може да им се проясни картината около какво има съгласие и на второ място всяка партия да заяви за какво ще се бори независимо от това колко мандата има, колко депутата има, което е разумното политическо поведение. Тя каза, че всяка една партия има своите ангажименти, защото за тях са гласували хората и съответно трябва да е също ясно от къде ще се получи сблъсъка вътре в парламента и по кои въпроси ще има по-сериозен дебат.

vlcsnap-2014-10-14-21h08m17s210Социологът Цветозар Томов мисли, че има едно ясно нещо, което се е случило на тези избори и то е, че управляващото мнозинство от 2013-та година не получи подкрепа, а напротив - засилиха се опозиционните гласове, за това и партиите, които бяха до ръба на границата от 4% в други формати влязоха в парламента и то с доста сериозно присъствие. По негови думи "Реформаторския блок" и "Патриотичен фронт" са обединили нещастните партии от предната кампания, които са останали малко под четирите процента. Томов каза, че политическият извод от това е, че българския народ желае смяна на управлението.

vlcsnap-2014-10-14-21h09m31s194Експертът по политически пиар Арман Бабикян смята, че само теоритично е бил използван германския модел, защото това е сложно да се случи в България. Нивото на развитие на немската социалдемокрация е такова, каквото БСП все още не е достигнала, нивото на немската християндемокрация е такова, каквото нашите десни партии не са достигнали, каза той. "Това са различни вселени все още", обясни Бабикян.

vlcsnap-2014-10-14-21h09m12s254Журналистът Петко Георгиев смята, че голяма коалиция се прави от големи партии. Според него в момента в парламента има една голяма партия и няколко малки и средни предприятия. Той каза, че просто матемеатически няма как да се състави голяма коалиция. Доре да се съберат БСП и АБВ заедно няма как да направят достатъчна лява партия, с която да направят широка коалиция, смята той. Според него моделът, към който се върви е коалиция на желаещите.

vlcsnap-2014-10-14-21h09m06s192Икономистът проф. Гарабед Минасян каза, че икономиката е била тотално загърбена не само в предизборната кампания, но и като гледаме какво приказват и как действат. Той каза, че в нещата на изборите така и не е видял нито един икономист по телевизията в изборните студия. Според него това е индикация за отношението на хората към това, което става. Той каза, че състоянието на нашата икономика в момента никак не е добре. Това, което даде като препоръка на новото правителство е министър-председателят да формира един стабилен финансово-икономически кабинет.

vlcsnap-2014-10-14-21h08m52s46Според икономистът Георги Ангелов ситуацията е ясна - икономиката е горещият картоф, който никой не иска да вземе. Според него причината за това е тежката икономическа ситуация. Толкова е тежка, че реформите са неизбежни, каза той. Ангелов обясни, че бюджетния дефицит е най-висок от 10-15 години насам, енергетиката е в колапс, за следващата година реформите са много тежки.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад