Референдум - 15 април 2014: Дискусия за предстоящата кампания и евроизборите

Референдум - 15 април 2014: Дискусия за предстоящата кампания и евроизборите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Седмица преди старта на предизборната кампания за евроизборите в "Референдум" коментирахме какви ще бъдат посланията и възможните резултати на политическите партии на 25 май. В студиото анализатори и експерти търсиха отговорите на тези и много други въпроси, включително и за това какво доверие могат да имат избирателите в изборния процес, след като продължават да се множат случаите на злоупотреба с лични данни в подписките за подкрепа на партиите за регистрация в ЦИК.

Основният въпрос, който "Алфа Рисърч" зададе тази вечер на аудиторията на "Референдум", бе: Важна ли е за Вас предизборната кампания, за да решите дали и за кого ще гласувате на европейските избори?

В студиото дебатираха Нидал Алгафари - PR експерт, политологът и преподавател по политически науки в Софийския университет Огнян Минчев, Първан Симеонов - политолог и изпълнителен директор на социологическа агенция "ББСС Галъп Интернешънъл", политологът Геновева Петрова - изпълнителен директор на социологическа агенция "Алфа Рисърч", PR експертът Арман Бабикян, както и журналистът и политически анализатор на в. "Труд" Веселин Стойнев.

 vlcsnap-2014-04-15-21h16m58s160Предизборната кампания започна отдавна, а сега предстоят финалните й щрихи заяви Нидал Алгафари. Каквото можаха да направят големите политически сили една срещу друга в черния PR, в нападките, вече го направиха. Сега излизат такива дребни неща като злоупотребите с лични данни - неща, които отдавна се знаят, убеден бе той.

vlcsnap-2014-04-15-21h17m18s98Според Огнян Минчев по притеснително от самата злоупотреба с личните данни е прекият достъп до тях. "Всеки може да влезе и да провери кой за кого се е подписал, кой кого е подкрепил. Това на фона на твърденията, че има тайна на личните данни или има някакъв режим на ползване на лични данни, показва, че това на практика е повърхност, зад която няма нищо. Това е по-тежкият проблем", коментира той скандала от последните дни. Политологът се съгласи с твърдението, че началото на предизборната кампания е формално, защото идва след цяла година протести и кризисно политическо и стопанско развитие. Хората на практика нямат нищо, за което да гласуват, защото политическите сили са същите като преди една година, обобщи ситуацията Огнян Минчев.

 vlcsnap-2014-04-15-21h19m21s78Месецът на предизборна кампания може да бъде решаващ, като се има предвид разположението на силите горе и борбата за влизане долу, каза Първан Симеонов. "Могат все пак да се случат някакви размествания, големи разкрития, големи скандали - виждали сме ги и преди, или някаква гигантска мобилизация в последния момент на протестен, наказателен вот, какъвто видяхме през лятото на 2009 година. Разбира се, може и да се случи съвсем миролюбива кампания, която като всяка предизборна кампания прилича на нещо като рекламна пауза по телевизията", предположи той.

 vlcsnap-2014-04-15-21h19m45s39Според Геновева Петрова около изборите има две важни битки. Едната ще търси отговор  БСП или ГЕРБ се ползват с по-голямо доверие. Другата важна битка е за малките партии, които са около границата за представителство в Европарламента. В най-голяма степен това се отнася за "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок. И трите формации са нови в политическия живот и предвид бъдещето им като такива е ключово важно да имат депутати в ЕП, каза още Петрова.

 vlcsnap-2014-04-15-21h20m18s112Факт е, че с лични данни се злоупотребява от много избори насам.  Сбъркан е самият механизъм, защото на практика няма как да се проконтролира този процес, подчерта Арман Бабикян и добави, че подписките за подкрепа на политическите партии за регистрация са напълно излишни.

vlcsnap-2014-04-15-21h22m20s45Надявам се, че от днешния скандал със злоупотребата с лични данни ще има сериозни последствия, но ще има отражение чак на следващите избори, предположи Веселин Стойнев. Той припомни, че самата ЦИК заяви, че няма възможност да установи кой е извършил нарушенията. В най-добрия случай партиите, за които има доказателства, че са злоупотребили, ще бъдат санкционирани, но без да бъдат дисквалифицирани, прогнозира Стойнев.

vlcsnap-2014-04-15-22h19m43s161Финалните резултати на основния въпрос, който "Алфа Рисърч" зададе на аудиторията на "Референдум" за значението на предизборната кампания при взимането на решение дали и за кого да се гласува на евроизбори, показаха, че за 54.8 на сто от запитаните предизборната кампания ще играе важна роля, за 44.3 ще е без значение, а 0.9% са без мнение. Дебатът в студиото промени първоначалните нагласи на анкетираните, като преди предаването с "да" бяха отговорили 50.7 на сто, с не - 47.6, а без мнение бяха 1.7 процента от запитаните.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад