Референдум - 21 октомври 2014: Втори кръг консултации за съставянето на правителство

Референдум - 21 октомври 2014: Втори кръг консултации за съставянето на правителство
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това издание на предаването "Референдум" събра в студиото представители на всички политически сили от втория кръг на преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Може ли да се достигне до консенсус по проблемите на съживяването на икономиката, приоритетите в бюджета и казуса "КТБ" или различията са непреодолими - това бяха основните акценти в дискусията.

"Алфа рисърч" тества обществените настроения по въпроса дали може да се състави коалиционно правителство въпреки различията в икономическите програми на партиите.

В студиото дебатираха Менда Стоянова от ГЕРБ, проф.  Румен Гечев от "БСП лява България", Искрен Веселинов от "Патриотичния фронт", Гроздан Караджов от "Реформаторския блок" и Ивайло Калфин от АБВ.

 vlcsnap-2014-10-21-21h12m00s10Вторият кръг преговори започна с работната среща на Бойко Борисов с лидерите на Реформаторския блок. Покана за утрешния ден имат лидерите на БСП и АБВ, а за четвъртък - лидерите на Патриотичния фронт, поясни Менда Стоянова. Целта на тези срещи е на политическо ниво да се изясни кои от тези четири партии биха участвали в едно бъдещо управление и да започне "разписването на програмата на това управление", добави тя.

 vlcsnap-2014-10-21-21h12m00s10Ние приветстваме тези консултации. Това е добра, възродена традиция в българския Парламент, защото няма нищо по-добро политиците да седнат на една маса и да открият допирните точки, каза проф. Румен Гечев. Според него няма изненада, че партиите вдясно от центъра са се оказали по-близо до предварителните нагласи на ГЕРБ, а левицата - "БСП лява България", има съществени различия с победителя в изборите. Ние винаги сме подчертавали, че по проблеми, които са национални приоритети и цели, бихме подкрепили партиите, участващи в управлението, подчерта той.

 vlcsnap-2014-10-21-21h12m22s223Според Гроздан Караджов едва днес разговорите за съставяне на правителство са стартирали правилно - със срещата на лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това е нивото, на което да се засекат евентуалните тежки противоречия между формациите, и чак след това където има политически шанс за сближаване да се срещнат техническите екипи за доработване, обясни той и добави, че очаква в следващите дни именно екипите да започнат работа по сравняване на програмите.

 vlcsnap-2014-10-21-21h39m29s112"Аз се опитвам да разбера логиката на преговорите, защото беше обявено, че вторият кръг ще бъде в различен формат", каза Ивайло Калфин и добави, че макар и изненадваща, днешната среща на лидерско ниво на ГЕРБ и Реформаторите е правилна. Според него ГЕРБ е на етапа да избере по кой път ще тръгне - да търси голяма коалиция с участието и на леви и да се състави управленска програма или дясноцентристка коалиция. "Първо трябва да се постави политическата цел, политическата рамка", подчерта Калфин.

vlcsnap-2014-10-21-21h12m29s37Патриотичният фронт подкрепя такъв подход на водене на консултациите, защото проведени досега разговори с ГЕРБ "бяха ни риба, ни рак - нито чисто политически, нито детайлно експертни по своя формат", каза Искрен Веселинов. "Нормално беше да се проведе политическия разговорна едно ниво и същевременно да влезем в секторните политики с една по-голяма задълбоченост и с внимание към програмите на по-малките формации в Народното събрание, защото на практика на първата среща нашите приоритети останаха некоментирани... Сега, всъщност, предстои по-важният разговор ", подчерта той.

 vlcsnap-2014-10-21-21h58m04s155В специално допитване на "Алфа рисърч" за "Референдум" на въпрос дали докладът на одиторите за КТБ ще окаже влияние върху хода на преговорите за съставяне на правителството с "да" отговарят 33.5%, с "не" реагират 27.2 на сто от запитаните, а 39.3% подозират, че партиите нямат ясна представа какво трябва да се направи с банката.

vlcsnap-2014-10-21-22h07m16s182"Алфа рисърч" тества обществените настроения и по въпроса дали може да се състави коалиционно правителство въпреки различията в икономическите програми на участващите в него партиите. С "да" в началото на предаването са отговори 76.5%, а след дебата оптимистите вече са 65.4 на сто. Запитаните, които отговарят с "не" в началото на дискусията са 21.8 на сто, а в края - 28.1. Хората без мнение преди предаването са 1.7%, а в неговия край вече са 6.6%.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад