Референдум - 22 юли 2014

Референдум - 22 юли 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в Референдум:

Трябва ли да се приемат важни закони до края на работата на този парламент?

- Налага ли се актуализация на бюджета?

- Ще стигнат ли ГЕРБ и БСП до единна позиция за българския еврокомисар?

В студиото на "Референдум" гости бяха Мая Манолова и Румен Гечев от Коалиция за България, Лиляна Павлова и Цецка Цачева от ГЕРБ.

 vlcsnap-2014-07-22-21h20m07s131Много се надявам, че партиите в парламента могат да се обединят около повече от едно решение, ако има необходимост от такива решения и те са за българските граждани, заяви Мая Манолова, заместник-председател на 42-то Народно събрание от Коалиция за България. В дневния ред на парламента за тази седмица сме предложили на парламентарните групи да влязат изключително важни закони. Освен актуализацията на бюджета на Здравната каса, също и Законът за собствеността на земеделските земи, който се занимава с аредните договори, с ползването на пасищата, Законът за висшето образование, Законът за търговските вериги, промените в Закона за социалното осигуряване. Повечето от тези законопроекти са в процедура за второ гласуване и са консенсусни, подчерта Мая Манолова.

Трябва да държим сметка, че текат последните часове на 42-то Нродно събрание, каза Цецка Цачева, заместник-vlcsnap-2014-07-22-21h18m58s209председател на ПГ на ГЕРБ. Това събрание трудно започна своята работа, формирано по един невъзможен и задкулисен начин, още по-малко е да очакваме и в последните часове да свърши нещо смислено. Това, което то със сигурност трябва да стори в най-скоро време е да гласува дългоочакваната оставка на министър-председателя Орешарски, категорична беще Цецка Цачева. Това ще стане, когато по надлежния ред формално и юридически отавката бъде внесена в деловодството на Народното събрание, подчерта тя. Чуват се уверения от страна на управляващото мнозинство, че това ще се случи до края на седмицата, от много време го чакаме, дано се случи, изрази надежда Цачева.

vlcsnap-2014-07-22-21h19m13s102На въпрос за оставката на управитетеля ма БНБ Иван Искров, който днес с писмо заяви, че е готов да я подаде, Румен Гечев, депутат от Коалиция за България, заяви, че този въпрос не е обсъждан, но на консултациите при президента към Управителния съвет на БНБ са били отправени изключително остри критики. Исканията бяха за оставка на целия Управителен съвет, подчерта той. Това е един възможен вариант, друг е въпросът, че когато се обсъжда тази оставка, парламентът може да реши да остави и бъдещия Управителен съвет на БНБ някои от представителите в зависимост от това как са работили и какво е отношението към последните проблеми в КТБ. Струва ми се почти невъзможно в оставащите няколко дни да се постигне консенсус и да се направи такъв избор, каза Гечев.

vlcsnap-2014-07-22-21h19m20s182Както оставката на правителството, така и оставката на ръководството на банката ще даде едно успокояване на  ситуацията, тъй като така както имамер нелегитимиран парламент, така и очевидно доверието в БНБ го няма и за да се стабилизира ситуацията, тази оставка е важна, но поставянето на условия и ултиматуми, считам, че не е редно и не е коректно, каза Лиляна Павлова, депутат от ГЕРБ.

Вижте цялата дискусия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад