Референдум - 28 октомври 2014

Референдум - 28 октомври 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ден след сформирането на новия парламент, темите, които всички очаквахме да посрещнат новите депутати в още първите часове от работата им, вече са факт. Вчера БНБ изпрати в Народното събрание доклад за КТБ. Днес правителството внесе проекта си за актуализация на бюджета. Политическите сили продължават срещите си в търсене на вариант за съставяне на правителство, а тази вечер в студиото на "Референдум" бяха експертите с очакванията за спешни мерки по най-неотложните въпроси, като КТБ, бюджета и икономиката.

Експресното социологическо допитване на Алфа Рисърч днес тества обществените настроения по въпроса ще доведе ли казусът КТБ до по-сериозни икономически проблеми.

В предаването видяхте и данни от допитвания, направени специално за това издание на предаването, които измерват обществените нагласи  по темата колко ефективен очакват хората да бъде този парламент и кой вариант за кабинет би бил най-работещ според тях.

vlcsnap-2014-10-28-21h42m00s127Участници в дискусията тази вечер бяха: проф. Емилия Миланова – бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" /1997-2007 г./, проф. Валери Димитров – бивш председател на Сметната палата и член на Консултативния съвет по проблемите на групата КТБ, Пламен Димитров – президент на КНСБ, Васил Велев – председател на АИКБ, Любомир Дацов – икономист, бивш зам.-министър на финансите в две правителства, Христо Михайловски – бивш зам.-министър на икономиката, изпълнителен директор на Българската агенция за кредитен рейтинг.

vlcsnap-2014-10-28-21h35m02s49Проф. д-р Емилия Миланова сподели, че новото за нея е надзорният доклад на Банков надзор на инспекцията, която е направена на три етапа. Има противоречие между установеното от Банковия надзор и установеното от проверката на одиторските компании, подчерта тя.

vlcsnap-2014-10-28-21h36m44s48Проф. Валери Димитров заяви, че неговите опасения и очаквания са се потвърдили, защото в доклада има данни, които потвърждават наличието на най-лошото възможно банкерство, прилагано в КТБ. Пари на вложители са използвани за кредитиране на свързани с притежателя на капитала на банката лица.

vlcsnap-2014-10-28-21h38m17s205По думите на Любомир Дацов докладът, представен в НС, не добавя нещо значително ново. Получило се е подобие на пирамида. Важно е държавата и централната банка да извлекат поуки, така че да минимизира възможността да се случи нещо подобно отново.

vlcsnap-2014-10-28-21h38m46s244Според Христо Михайловски информацията, която се дава, е плашеща. Но от друга страна, информацията, давана до момента от Надзора, е много противоречива. Има един много прост въпрос - защо трябваше тази банка да влезе в особен надзор, за да може да се разбере, че има невярна информация и свързани лица, попита той.

vlcsnap-2014-10-28-21h37m37s63Пламен Димитров каза на свой ред, че от гледна точка на хората, които представлява, които са около 100 000 души, трябва да алармира, че от тях има хора, които ще загубят работата си. Той попита дали всички бизнеси, свързани със сметки в КТБ, трябва да пострадат заради фалита на банката.

vlcsnap-2014-10-28-21h38m06s88Васил Велев посочи, че трите риска пред българската икономика в момента са кризата в Украйна, политическата нестабилност и КТБ.

“Алфа рисърч” тества обществените настроения и по въпроса ще доведе ли казусът с КТБ до по-сериозни икономически проблеми. С “да” в началото на предаването са отговори 66,5%, а след дебата те вече са 70,1 на сто. Запитаните, които отговарят с “не” в началото на дискусията са 30 на сто, а в края – 22.5. Хората без мнение преди предаването са 3,5%, а в неговия край вече са 7,4%.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад