Референдум - 29 април 2014: Европейски тест “Гласоводител” I част

Референдум - 29 април 2014: Европейски тест “Гласоводител” I част
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рамките на кампанията за Евроизбори 2014 предаването "Референдум" ще направи нещо наистина амбициозно - всеки вторник шест миниреферендума в едно. Кандидати за евродепутати от различните партии, коалиции и инициативни комитети ще трябва да отговорят бързо и аргументирано на шест въпроса, важни за България и за Европейския съюз. Те са част от европейския тест "Гласоводител". В началото на това издание на предаването програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев разясни какво представлява той.

"Гласоводител" е един инструмент за определяне на политически предпочитания за гражданите преди избори, който ние вече развиваме за четвърти път и за трети в съдействие с програмата "Референдум". Той дава на хората рационални предложения, и то съвсем конкретни, за политики, в случая европейски политики и хората избират дали са съгласни или не са съгласни, или са неутрални по дадена политика и накрая виждат до коя от всички политически партии и независими кандидати те са най-близо", обясни Ганев.

Този тест ще направят и представителите на всички политически партии, коалиции и инициативни комитети всеки вторник до изборите на 25 май на живо в студиото на предаването. Тук, пред всички, те ще отговорят на шест конкретни въпроса, които са избрани заради големия интерес към тях. Анкетираните вече са попълнили своите отговори и накрая ще стане ясен резултатът.

Тестът има общо 31 въпроса. За предаването тази вечер избрахме шест от тях. Всеки от участниците имаше на разположение до 10 минути, за да отговори и на шестте, и да аргументира позициите си. Отговорите могат да бъдат: "Съгласен", "Несъгласен" или "Въздържал се".

Тази вечер кандидатите на осем политически сили дебатираха час и половина по теми, като работна заплата, енергетика, безработица и външната политика на ЕС. Участниците са определени чрез жребий от Централната избирателна комисия за участието в диспути:

Маргарита Милева – ПП "Българската левица", Спас Спасов - ПП "Българска комунистическа партия", Румяна Угърчинска  – независим кандидат, Александър Каракачанов – ПП "Зелена партия", Атанас Чобанов  - ПП "Зелените",  Бойко Станкушев – ПП "Синьо единство", Симеон Костадинов - КП "Националистически партии на България", Галина Николова – ПП "Глас народен".

Въпросите, по които кандидатите трябваше да заявяват своите позиции, бяха:

- ЕС трябва да насърчи въвеждане на минималната работна заплата, свързана със средната заплата във всяка страна - членка;

- Не трябва да се позволява на страните - членки да субсидират ядрената енергетика;

- ЕС не трябва да приема нови членове;

- Държавите в ЕС трябва да признават еднополовите бракове, сключени в друга страна - членка;

- България трябва да наложи вето на евентуалното решение на ЕС за икономически санкции на Русия;

- За строеж или заменка в Натура трябва да взима решение само местната власт.

Както винаги в "Референдум" потърсихме и мнението на обществото. Основният въпрос е "Запознат ли сте какво предлагат партиите и кандидатите в платформите си за Европейските избори".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад