Референдум - 29 юли 2014

Референдум - 29 юли 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в предаването: 

Ще дадат ли предстоящите избори трайно решение на политическата криза?

Променило ли се е и как финансовото състояние на хората за изминалата година?

Еднопартийно или коалиционно правителство очакват избирателите?

На тези въпроси потърсихме отговор с дискусия в последното за сезона предаване и ексклузивни данни за нагласите на обществото. 67,4% от участвалите в запитването смятат, че предстоящите парламентарни избори няма да дадат трайно решение на политическата криза в страната. Само 27,4% смятат, че изборите ще дадат трайно решение, а 5,1% останаха без мнение. Това предизвика следните финални коментари от страна на гостите:

- Димитър Ганев - политолог: vlcsnap-2014-07-29-22h08m24s207

"Хората реагират така, защото виждат, че на тези избори не се задава нищо ново и статуквото ще се възпроизведе до голяма степен. Те не виждат нищо ново на терен, но те знаят, че ако не са тези, ще дойдат другите, които бяха преди няколко години. Но въпреки това политическата криза, в която изпаднахме, и тази агония, която имахме в последната една година с Парламента, според мен по-скоро ще бъде решена в положителна насока след 5 октомври."

- Арман Бабикян - експерт по политически PR:vlcsnap-2014-07-29-22h15m43s132

"Уморихме се да ни е интересно. Честно казано не искам да ми е интересно, искам да ми е скучно поне няколко месеца. Не знам каква равносметка можем да направим, може би след предстоящите избори най-накрая ще започне да се формира критична маса от хора, които имат непрекъсната взискателна претенция към това, което правят хората, които са във властта."

vlcsnap-2014-07-29-22h19m52s90- проф. Гарабед Минасян - Институт за икономически изследвания към БАН:

"Удивително е, дори е малко трудно за обяснение това доверие, което има населението към паричния съвет. Аз не съм видял покрай мен някой да се безпокои от това, че има левове вместо евро, да хуква да променя левовете в евро. Гледам данните на БНБ и там е спокойно, което означава, че може да се спечели доверието на българското население. Това трябва да бъде една много добра обеца на политиците, въпросът е по какъв начин трябва работиш и какво трябва да направиш, за да спечелиш доверието. Единствено тогава, ако се спечели това доверие, тогава можем да разчитаме на прогрес. А ако не се спечели, тогава перспективата е неясна."

- Антоний Гълъбов - политолог:vlcsnap-2014-07-29-22h28m21s154

"Следващият Парламент ще е по-добър от този, защото най-вероятно ще има шест или седем политически формации. Българското общество е много дълбоко фрагментирано и тези четири политически формации не можеха по никакъв начин да отразят реалната динамика на политическия дебат. така че ние ще произведем един Парламент, който ще работи по-трудно, но ще бъде по-представителен спрямо реалните политически нагласи в българското общество. При тази ситуация е възможно повече неща да се решават в Парламента, а не във вилите около София. Огромния проблем на сегашното управление, което вече е в оставка, беше, че то самото не знаеше кой го управлява. А не можем да очакваме българските граждани да имат доверие в демократичните институции и в политическия процес, ако виждат, че решенията за това какво да се прави с парите им се взимат във вилите около София. Докато този процес не влезе в Парламента, няма да имаме решение на кризата."

vlcsnap-2014-07-29-22h33m17s31- Иван Нейков - председател на Балканския институт по труда и социалната политика:

"Обществото ни по някакъв много своеобразен начин реагира на необходимостта от промени, на необходимостта от реформи. Има един период, в който се отваря един прозорец и обществото може да приеме една реформа, след което се затваря и край, после с години не може да вкараш и кърфица в очакванията на обществото и в решимостта му. Според мен натрупаните в последните пет години неправене на нищо на практика, загубеното време, ми се струва, че започва да отваря прозорец и това ще е голямото изпитание за следващия Парламент, за следващото правителство - ще имат ли куража да правят нещата. Един колега в Балканския институт казва: Всички правителства идват и си отиват, и тия дето правят реформи, и тия дето не правят реформи. Поне да правят реформи и да си отиват тогава. Това ми е надеждата."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад