Референдум - 4 март 2014: Смятате ли, че финансовите стимули могат да са начин за справяне с демографската криза?

Референдум - 4 март 2014: Смятате ли, че финансовите стимули могат да са начин за справяне с демографската криза?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смятате ли, че финансовите стимули могат да са начин за справяне с демографската криза? Това беше темата в предаването „Референдум”, върху която дискутираха многодетното семейство Петър и Марина Морчеви от Бургас, проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика, Антоанета Христова – директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, доц. Атанас Щерев, проф. Искра Белева – зам.-директор на Института за икономически изследвания към БАН, проф. Михаил Константинов.

64,6 % от запитаните смятат, че финансовите стимули могат да помогнат за справяне с демографската криза. На противоположното мнение са 28,3 %. Без мнение са 7,1 %.

DSC_0039Семейство Морчеви, които имат 5 деца, заявиха, че получават преференции от държавата. На многодетните семейства децата им могат да ползват детска градина безплатно след третото дете. Петър Морчев предложи данъчни облекчения за многодетните семейства.

DSC_0043Проф. Петър Иванов коментира, че според данните на Националния статистически институт в циганския етнос 34,7 % от майките имат 4 и повече деца. Този процент в българския етнос е 1,6 %.

Антоанета ХристоваАнтоанета Христова категорично отрече да има апокалипсис, свързан с демографската криза. Тя допълни, че помощите за деца са страшно малки. Социалните помощи трябва да са достатъчно големи, за да имат мотивационен ефект за раждане.

DSC_0040Демографският проблем не е медицински проблем, каза Атанас Щерев. Това е проблем на цялата държава и на цялата нация. Според него демографският проблем е предизвикателство на новия век. Демографският проблем не е само в България, той е в цяла цивилизована Европа, обясни той.

DSC_0048В момента България губи по 160 души на ден, припомни черната статистика проф. Михаил Константинов. Повече умират, отколкото се раждат. И между 5 и 10 хил. души напускат страната.

Ние се сриваме по две линии, подчерта той. Губим хора, и то с темпове, непознати в българската история, и катастрофално сриваме нивото си на образование. 37 % от българите по официална статистика са с до основно образование, 40 % от нашите ученици са функционално неграмотни.

DSC_0050Проф. Искра Белева цитира данни на Националния статистически институт, според които нацията се стопява. Проблемите са силно социално-икономически, изтъкна тя. Здравното състояние на нацията е част от проблема на намаляващото население.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад