Референдум - 4 ноември 2014

Референдум - 4 ноември 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Експресното социологическо допитване на "Алфа Рисърч" в предаването „Референдум“ днес тества обществените настроения по въпроса: „Ако вие бяхте депутат, как щяхте да гласувате – „за“ или „против“ правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок и с премиер Бойко Борисов“? Анкетата показа, че 62,9 % от гласувалите са "за" такава формула на кабинета, а 27, 2 % са "против". "Въздържали" са се 9,9 на сто от зрителите на предаването.

Участници в дискусията тази вечер бяха журналистите Мира Баджева и Галя Горанова, политолозите Антоний Гълъбов и Първан Симеонов, социалният антрополог Харалан Александров и политическият анализатор Тома Биков.

Антоний Гълъбов„Онова, което прави впечатление в структурата на кабинета, е, че за първи път тримата вицепремиери нямат ясно очертани ресори. В това отношение между вицепремиера по европейските въпроси и по европейските фондове няма демаркационна линия, която да е достатъчно отчетлива“. Така политологът Антоний Гълъбов коментира проектосъстава на новия кабинет.

БаджеваЖурналистът Мира Баджева заяви, че Бойко Борисов не е известен с последователността си и според нея спряганите имена по състава на кабинета не са онези, които в действителност ще станат министри.

Харалан АлександровОбщественото мнение е незаобиколим фактор в политиката, коментира от своя страна социалният антрополог Харалан Александров. Ако Бойко Борисов стане отново премиер, както изглежда, ще създаде прецедент в най-новата българска политическа история, каза той. Александров смята, че преговорите между партиите този път протекоха по-публично.

Първан СимеоновПолитологът Първан Симеонов заяви, че са възможни промени по състава на новия кабинет. „Тези преговори се характеризираха с чести смени на позицията, така че наивно би било да се примирим с тези имена сега“, каза той, като уточни, че стилът на Бойко Борисов е свързан с доста гъвкави реакции на общественото мнение.

Тома БиковСпоред политическия анализатор Тома Биков ситуацията в парламента при това широко представителство със сигурност щеше да се дебалансира при друг премиер, освен Бойко Борисов. Той припомни правителствата на Орешарски и Любен Беров, където лидерите на управляващата партия не бяха премиери и управленията им не завършиха успешно. „В този смисъл, в тежката ситуация, при ясно изразен победител, най-логичното беше Борисов да бъде номиниран за премиер“, заяви той.

Галя ГорановаЖурналистът Галя Горанова заяви, че преговорите между партиите бяха свръхмедиатизирани, но безсъдържателни до степен, че накрая станаха пародийни. В този смисъл тя не сподели оценката, че те бяха прозрачни. „След всяка среща се повтаряха едни и същи неясни фрази, така и не разбрахме за какво конкретно се споразумяха партиите“, каза тя.

Последни броеве

Как се намира изход в сложна политическа ситуация - в студиото личности, взимали решения в ключови моменти за страната 21:00, 13.04.2021 Какво показаха резултатите от вота и каква перспектива задават пред бъдещото управление на страната? 21:00, 06.04.2021 Ситуацията с коронавируса, помощта за бизнеса в кризата, социалните мерки на партиите 21:47, 30.03.2021 Предизборни обещания по време на локдаун, идеи и решения за промяна 21:00, 23.03.2021 Предизборна дискусия с представители на политическите сили в 44-то НС в състезание за следващия парламент 21:00, 16.03.2021 Състезание на идеи и решения за следващите четири години 21:00, 09.03.2021 Последните социологически прогнози преди старта на кампанията 21:00, 02.03.2021 Народното събрание и обществените приоритети 21:00, 23.02.2021 Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС – какви са шансовете и възможностите за страната ни? 21:00, 16.02.2021