Референдум - 7 октомври 2014

Референдум - 7 октомври 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата в "Референдум" тази вечер: Да се състави правителство, макар и трудно, или да има нови избори е по-добре, според Вас?

Участници в предаването тази вечер бяха Томислав Дончев - ГЕРБ, Румен Гечев - БСП лява България, Божидар Лукарски - Реформаторски блок, Валери Симеонов - Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО, Румен Йончев - Коалиция България без цензура, Ивайло Калфин - Коалиция АБВ.

Поканени бяха осемте партии, ДПС и Атака предпочетоха да не участват в тази дискусия.

От това, което ще се случи през следващите седмици и като разговори, и като преговори зависи дали България ще има правителство или vlcsnap-2014-10-07-21h14m45s111отиваме към нови избори, заяви Томислав Дончев. По принцип демокрацията е добро лекарство, но трябва да се внимава да не се предозира, защото тогава има обратен ефект. Да няма работещо истинско титулярно правителство е лошо, по-лошо от това е само да има механично сглобен кабинет без цел, без принципи, на цената на огромни компромиси. Преговорите не са свързани само и единствено с формирането на кабинет, в настояшата наистина уникална, наред с това кризисна, сложна ситуация е необходимо да се водят разговори и с БСП, каза Дончев.

vlcsnap-2014-10-07-21h24m10s125Мисля, че политиците трябва да се вслушат в гласа на народа от направените избори, категоричен беше Румен Гечев. Рано е да се говори за нови предсрочни избори, защото като икономист искам да кажа, че това би имало изключително тежки последици за българската икономика. Искам да поздравя колегите от ГЕРБ, които имат най-висок резултат на тези избори. По конституция и по волята на народа те са тези, които трябва да канят партньори, те решават с кого да преговарят, но и на тях няма да им е лесно, тъй като те носят цялата отговорност по формирането на правителството.

Ние ще излъчим преговорна група с колегите и ще се отзовем на преговорите, но засега такива няма, съобщи Божидар Лукарски. vlcsnap-2014-10-07-21h27m48s7Факт е, че законът е закон и ние винаги сме били за това той да се спазва. Като мандатоносител ГЕРБ са тези, които трябва да се обадят - имат телефоните на всички ни. Нашата теза е, че не може да се отстъпва от програмите. Първо не сме получили никакво предложение, второ - ГЕРБ не са казали как ще изглежда индивидуално кабинетът и трето - наистина са важни принципите, които ще се поставят на масата на преговорите. Не трябва да се обединяваме около личности, не това е в името на България и в името на стабилността. Програми, принципи и идеи за реформи - около това трябва да се обединим, категоричен беше Лукарски.

vlcsnap-2014-10-07-21h35m26s229Разговорите, които предстоят, са изключително отговорни,  тъй като ще става въпрос за съставяне на правителство, категоричен беше Валери Симеонов. Ние сме отворени за разговори с всички, само не и през турски телефони или през турски телеком.

Най-важна е волята за намиране на общо решение на проблемите, каза Симеонов.

Според нас по-важно е да чуем внимателно какво ни казаха избирателите, защото печелившите в тези избори са негласуващите, те vlcsnap-2014-10-07-21h38m09s73имат абсолютно мнозинство, каза Румен Йончев. В това се състои възможността да се разберем - да разбираме какво говорим, да чуваме не само себе си, но и онези, които не гласуваха. Само тогава можем да успеем да сглобим едно разумно управление за България. Политиката не е персонално занимание, тя е занимание за големи групи от хора и тя трябва да отразява интересите на големи групи от хора и в този смисъл е важно да се договорим какви са неотложните задачи за изпълнение на едно бъдещо управление и след това да търсим хората, които могат да свършат тези задачи, заяви Йончев.

vlcsnap-2014-10-07-21h46m25s169Първата политическа сила - ГЕРБ - трябва да се обадят на всички, с които смятат, че би трябвало да направят следващите политически стъпки. Не им е лесно на колегите с този резултат, коментира Ивайло Калфин. Първите три партии получиха по-малко от една трета от гласовете на избирателите. След тези избори първото действие, което трябва всички да направим, е да сме максимално отговорни. Тези разговори трябва да стават не през медиите, а пред медиите. Надявам се този процес да бъде абсолютно прозрачен за хората и да се види кой къде доколко има усилия да постигне стабилност пред зимата, която идва. Това, което е важно, са резултатите от работата на кабинета, кои са личностите в него няма значение, нашата позиция в АБВ е, че след кабинета Орешарски темите с експертно правителство трябва да ги забравим известно време. Кабинетът трябва да бъде съставен от хора политически отговорни. При сегашната ситуация става въпрос за формиране на максимално широко мнозинство и трябва да погледнем кои са тези точки, които очакват особено за идващата зима българските граждани да бъдат решени от политиците.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад