Референдум - 8 юли 2014

Референдум - 8 юли 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Референдум" коментирахме развоя на политическите събития с представители на партиите, които при консултациите при президента постигнаха съгласие за предсрочни избори в началото на октомври. Основният въпрос тази вечер измерва обществените нагласи за сега действащия парламент. Ще се възстанови ли кворумът в парламента? Ще се обединят ли политическите сили около обща кандидатура за еврокомисар? Какъв да бъде служебният кабинет?

В допитването на "Алфа рисърч" участваха хора от цяла България, които следиха дискусията от домовете си. Те гласуваха в началото и в края на предаването.

Участници в дискусията бяха: заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева, Радан Кънев от Реформаторския блок, Валери Жаблянов от Коалиция за България и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

vlcsnap-2014-07-08-21h10m21s132Алиосман Имамов каза, че той мисли, че договореното през днешния ден ще бъде спазено, защото е обсъдена програмата за текущата седмица с ясната договорка в чаналото на следващата седмица да има подобна среща, за да продължи търсенето на консенсус и законопроекти, за които и трите партии казват "да". Той каза, че е очуден от първоначалните резуртати в нашето допитване на въпроса за това какви са очакванията за възстановяване на кворума в настоящия парламент. След последните разговори в парламента той е очкавал повече оптимизъм, заради законопроектите, които излизат извън рамките на политическите интереси и засягат интересите на държавата. По негови думи тези законопроекти трябва да бъдат обсъдени и приети в сега действащото НС. В прогламата за тази седмица има четири ратификации, които не засягат ничии партийни интереси, каза Имамов.

vlcsnap-2014-07-08-21h10m38s53Цецка Цачева каза, че когато говорим за кворум в последните дни от съществуването на 42-ото НС не трябва да забравяме начина, по който то е било конституирано, как неговото ръководстно и правителството за първи път в новата история на България са били избрани с по-малко от 121 гласа. Според нея този парламент изначелно е заченат дефектно и по време на едногодишната му работа сме били съпътствани с продседури, които са зависели от третата партия, подкрепяща правителството. ГЕРБ носи отговорността си, макар и като опозиция, и през тези последни дни и часове на 42-ото НС те са заявили, че ще участват в работата му с ясното съзнание за онзи минимум за законопроекти и актове на парламента, каза Цачева. "ние ще удържим на думата си", категорична беше тя. С оглед на ситуацията по време на консултациите в идния вторник ГЕРБ ще следва своята линия.

vlcsnap-2014-07-08-21h10m47s138Валери Жаблянов каза, че има чуството, че последните седмици се създава един неприятен прецедент, който касае конституционния ред в страната. Функционирането на българския парламент е конституционно задължение на партиите, които са избрани, припомни той. Той каза, че той не може да бъде функция на договорки и от Коалиция за България ще предложат законопроект и ако той не бъде одобрен те ще излязат от парламента. Той каза, че от една година наблюдават поведението на ГЕРБ и това се отразява върху песимизма на хората не само по отношение на това дали ще има кворум, а и отразяват една по.цялостна и дълбока оценка кокто за парламента, така и за партиите и участието им в него. Той каза, че цяла година формирането на мнозинство е било на цената на много усилия на парламентарно представените партии и са полагани всичики усилия, за да работи българския парламент.

vlcsnap-2014-07-08-21h10m55s218Красимир Каракачанов каза, че това парламентът да намери кворум в последните две седмици на своето управление е задължително. Това, което трябва да свърши е плод на консенсус между основните политически партии, представени в парламента, каза той.  Според него трябва да се покаже, че може да се свърши и нещо полезно, защото за тази една година, с работата, която е произвел този парламент, той ще остане в историята на България като най-лошо работещия, с най-много скандами, с най-много протести против него. Според Каракачанов това се получава, защото когато някой вземе властта в България, той забравя, че в предишния момент е бил опозиция, и че в следващия момент пак ще е в опозицията. Когато БСП и ДПС бяха в опозиция те постоянно се оплакваха, че мнозинствто на ГЕРБ и независимите депутати не са се съобразявали с тях, припомни Каракачанов.

vlcsnap-2014-07-08-21h11m04s57Радан Кънев каза, че това, което виждаме на екрана не е наистина мнението на хората дали през последните две седмици ще има кворум или не. Според него виждаме една много ясна диагноза на степента на недоверие в общестово, до къде е стигнало недоверието, което отдавна не е просто в парламента. Това е отражение и на недоверието в правителството и в предишното и в следващото правителство, смята Кънев. Ние в момента говорим за актуализацията на бюджета в здравеопазването, значи нещо е било грешно, каза той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад