Референдум - 3 юни 2014: Според вас на кое ниво са нужни най-неотложни мерки в системата на здравеопазването?

Референдум - 3 юни 2014: Според вас на кое ниво са нужни най-неотложни мерки в системата на здравеопазването?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според вас на кое ниво са нужни най-неотложни мерки в системата на здравеопазването? Това беше темата в предаването „Референдум” тази вечер, на която 17,2 % от анкетираните заявяват, че трябват персонални промени, 36,9 % посочват структурни, а финансови – 45,9 % от запитаните.

Мурджев„Ние много бихме искали да се равняваме по заплати с колегите от Западна Европа, това е една от причините за изтичането на кадри – и на медицински сестри, и на лекари на запад, но някакво екстремно увеличаване при сегашния финансов ресурс да постигнем е невъзможно”, каза депутатът от Коалиция за България Красимир Мурджев. Той обаче подчерта, че трябва да се запази тенденцията към нарастване на доходите в здравеопазването.

АтанасоваДесислава Атанасова от ГЕРБ, бивш министър на здравеопазването, посъветва настоящия здравен министър да потърси консенсус и диалог и да говори не само с колегите от екипа си, но и с работещите в Спешна помощ, „защото думите й, че всичко това, което сега се случва в Спешна помощ, е истерия, не го приемам сериозно”, заяви тя. Според Атанасова отсъстващите в днешния дебат са министърът на здравеопазването или представител на изпълнителната власт, за да отговорят на въпроса дали имат визия и концепция.

ПилософНие нямаме точна диагноза защо не сме доволни от нашата система на здравеопазване, подчерта председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Според мен голямото усилие трябва да бъде насочено именно към това да поставим точната диагноза, заяви той, защото ако не се постави точната диагноза, правилно лечение не може да се проведе. Сигурно парите са част от нещата, но само те ли, попита той. В момента ние имаме една огромна за страната мрежа от здравни заведения, обясни той. „Ако не друго, това показва нерационално и неразумно използване дори и на не многото средства”, каза проф. Пилософ.

Пламен ЦековНие наистина трябва да направим един истински прочит на нашата здравна система, да си отговорим как трябва да изглежда, колко ресурс е необходим на тази система и най-важното – ние трябва да се съобразим с обществено приемлива цена не само на лекарския труд, а въобще на обществото, дали то може да си позволи услугата, обясни д-р Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Според него голяма част от българските лекари напускат системата и заминават в чужбина най-вече заради неуредици и на второ място идва проблемът с финансирането, който в никакъв случай не трябва да се подценява.

СемерджиевВинаги когато има проблем, трябва да се изследва проблемът, заяви д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, като посочи, че е прибързано да се искат оставки. Семерджиев подчерта, че в служебното правителство на Стефан Софиянски бюджетът за здравеопазване е бил около 385 млн. лв., а сега бюджетът е над 3 млрд. и половина. Количеството на парите е сериозен фактор, но тяхното управление също е много сериозен фактор. Бих казал спокойно, че в България това управление не е добро и това нанася допълнително щети както на лекарите, така и на пациентите, заяви той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад