Референдум - 25 февруари 2014: Украйна - между Изтока и Запада

Референдум - 25 февруари 2014: Украйна - между Изтока и Запада
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ситуацията в Украйна и възможните варианти за развитие бе темата на дебата в това издание на "Референдум".

Страната официално влезе в кампания за предсрочни президентски избори, а зрителите на БНТ на два пъти посочиха сблъсъците в Киев за "събитие на седмицата" - класация на "По света и у нас". Новините за насилие отстъпиха място на коментарите и анализите за нуждата от финансова помощ, за предстоящата политическа битка и за влиянието от Изток и Запад.

В дискусията в студиото участваха украинката Оля Сорока - преподавател в Софийския университет, политологът и докторант в СУ Пламен Владимиров, политологът Димитър Димитров - участвал в избори в Украйна като наблюдател, бившият ни посланик в Полша доц. Александър Йорданов, проф. Нина Дюлгерова - експерт по енергийна геополитика, икономистът Илиян Василев - енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, и социологът доц. Иво Христов - преподавател в Софийския и Пловдивски университети.

 vlcsnap-2014-02-25-21h21m56s148Тревогата е огромна. Всеки украинец, независимо къде се намира по света, плаче за загиналите и се безпокои за това как ще се развие ситуацията в страната. Има големи надежди и големи тревоги, каза Оля Сорока.

vlcsnap-2014-02-25-21h22m12s55Според Пламен Владимиров положителният сценарий на развитие на кризата в Украйна зависи от вътрешни и външни фактори. Положителното развитие е свързано с консенсуса между Русия и ЕС, който да оформи окончателно международния статут на страната по пътя на компромисите. Във вътрешен план положителният сценарий е зависим от отказа на новата власт да извежда на преден план националистически лозунги, които присъстваха сериозно на протестите, отбеляза политологът.

 vlcsnap-2014-02-25-21h22m23s159Димитър Димитров подчерта, че нестабилността е основна характеристика на украинската политика и припомни, че през последното десетилетие освен редовните избори са имали два пъти предсрочни, многократно са променяли изборния си закон, избирателната си система и Конституцията. "Тази нестабилност е една перманентна характеристика и е очевидно, че политиката не може да реши основните проблеми на украинската икономика, нито да даде такова решение, че да удовлетвори различните интереси и да подтисне големите деления, които са исторически", добави той.

 vlcsnap-2014-02-25-21h24m43s41"Ние продължаваме в нов формат т.нар. "цветна революция" от 2003-2004 година, която хвана Грузия, Украйна и Киргизстан", каза проф. Нина Дюлгерова. "В момента ние имаме една Украйна, която премина през най-радикалния формат на нов етап", отбеляза тя и предположи, че можем да говорим за "опит за трето разпадане на Съветския съюз". "Не съм сигурна, че в Украйна ще има някаква промяна на статуквото... Едва ли ще има някакви крайни елементи, които да искат разделяне, защото разделянето на Украйна означава загубване интереса към тази територия", прогнозира проф. Дюлгерова.

vlcsnap-2014-02-25-21h22m48s158В Украйна се осъществи една социална и морална революция, заяви доц. Александър Йорданов. Това е революция срещу корумпираната държава, срещу самозабравилите се държавни чиновници, начело с президента-беглец, антиолигархична революция, даваща възможност да се решат много вътрешни проблеми. "По-талантливата, по-образованата, по-интелигентната част от украинското общество гледа с отворени очи към ЕС и иска да бъде част от европейския проект", отбеляза Йорданов.

vlcsnap-2014-02-25-21h25m44s69Според Илиян Василев сценариите са три. Първият е Украйна да стане унитарна държава. Браздата между протестиращи и управляващи е доста голяма, но вътре в страната по-лесно ще стигнат до разбирателство. Проблем са външните фактори и по-специално как Русия ще оцени "опасността от преливане на заразата". Вторият вариант е различна форма на дезинтеграция, федерализация. И третата възможност е т.нар. устойчива нестабилност, обясни Василев сценариите за развитие на кризата в Украйна и прогнозира, че последният се очертава като най-вероятен.

vlcsnap-2014-02-25-21h26m23s202Украйна е възел от няколко глобални противоречия, които са насложени като матрьошка едно в друго, каза доц. Иво Христов. Първото е класическото противоречие между Изтока и Запада, в което става дума за цивилизационни различия. На второ място е противоречието между елит и народ, третото е икономическо - тези, които искат да печелят политически дивиденти, нямат пари, а тези с парите не искат политически дивиденти в тази ситуация. Противоречие е и директното противопоставяне между САЩ и Русия и то обгръща всички останали. Става въпрос за челен сблъсък на тези две велики сили на територията на Украйна, подчерта социологът.

vlcsnap-2014-02-25-22h34m48s160"Как ще се отразят последните събития на бъдещето на Украйна - положително или отрицателно?" Това бе основният въпрос на "Алфа Рисърч", на който зрители отговориха преди началото на дебата и след него. Процентът на отговорилите положително спада от 55.7% в началото на предаването на 53.3% в края. От 39.2 на 39.7 нараства процентът на отговорилите  отрицателно, а запитаните без мнение от 5.1 на сто преди дебата стават 7 на сто след анализите и коментарите в студиото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад