Референдум - 18 февруари 2014: Влияят ли процесите в парламента на решението ви за кого да гласувате?

Референдум - 18 февруари 2014: Влияят ли процесите в парламента на решението ви за кого да гласувате?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в студиото на "Референдум" разговаряхме с лидери и представители на четирите партии в Парламента. Поканихме ги, за да чуем от тях как си представят работата на Народното събрание оттук-нататък.

vlcsnap-2014-02-18-21h17m06s99Внезапна тъжна новина сложи край на пленарния ден днес. Почина депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски, който оглавяваше и Комисията за регионална политика. Бивш зам.-министър на регионалното развитие, личност, която правеше впечатление с участието си в много дискусии, включително и тук, в студиото на "Референдум". Човек, който избираше винаги оръжието на аргументите, вместо безсмислените скандали. Затова екипът ни винаги е имал респект към неговите участия и съмишленици и опоненти приемаха дискусиите с него като разговор с безспорен експерт. Екипът на "Референдум" поднася съболезнования на близките му.

Тъжната новина дойде в Парламента по време на обсъжданията на новия Изборен кодекс, които върнаха острия език и силното противопоставяне в Парламента. Основният въпрос тази вечер е влияят ли процесите в Парламента на решението ви за кого да гласувате?

vlcsnap-2014-02-18-21h25m57s28В допитването на Алфа Рисърч участват хора от цяла България, които следят в момента предаването в домовете си. Те отговориха, преди да започнем разговора. След като чуят аргументите и гледните точки на участниците, в края на предаването те отново ще гласуват, за да проверим дали дискусията в "Референдум" ще промени първоначалните им нагласи.

Участници в дискусията тази вечер бяха Филип Попов, депутат от КБ, зам.-председател на Комисията по правни въпроси, Цецка Цачева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, Четин Казак, депутат от ДПС и председател на Правната комисия в Парламента, Волен Сидеров, лидер на "Атака" и председател на парламентарната й група.

vlcsnap-2014-02-18-21h29m45s12Във всяка една човешка дейност, във всяка една работа, за да се постигне определен резултат са необходими компромиси. Тези компромиси обаче не трябва да надхвърлят рамките на върховенството на закона, на Конституцията, т.е. компромис, но не на всяка цена. За да има резултат, трябва да има компромис от всички парламентарно представени партии, а и не само - а в цялото ни общество, това заяви Филип Попов.

vlcsnap-2014-02-18-21h30m29s21Цецка Цачева постави въпроса възможно ли е с оглед състава на 42-то Народно събрание да се постигне компромис. От месеците на неговото съществуване до момента става ясно, че за гражданите не са видни компромисите и не са ясни механизмите, по които се формира конкретно мнозинство в това Народно събрание. Тя беше категорична, че не е оптимист за съществуването на този Парламент оттук-нататък.

vlcsnap-2014-02-18-21h30m55s97По думите на Четин Казак този 42-и Парламент още от самото си създаване започна трудно работа. Цялостната му досегашна дейност премина в тежки условия - на протести, на обществен, на уличен натиск, на политически натиск от страна на вътрешни опозиционни и външни опозиционни сили. И въпреки всичко той оцелява до този момент. Аз съм оптимист, че този Парламент ще съумее да преодолее и сегашните трудности и разумът ще надделее.

vlcsnap-2014-02-18-21h31m13s127Според Волен Сидеров обстановката е била "натегната" и през други мандати, и на други Народни събрания. Важно е обаче един Парламент да върши нещо, което е полезно за хората. За тези 6-7 месеца, в които съществува този Парламент, той свърши твърде малко, което да е полезно за хората.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад