Парламентът и изборът за членове на ВСС

Парламентът и изборът за членове на ВСС
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентарните сили в навечерието на техния избор за членове на ВСС. Отговорът на политиците към очакванията за независимо правосъдие и борба с корупцията.

Дискусия с Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Правната комисия в НС, Крум Зарков – зам.-председател на ПГ "БСП за България", зам.-председателя на НС от ПГ "Обединени патриоти" Явор Нотев и Хамид Хамид, зам.-председател на ДПС .


Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в Народното събрание, депутат от ГЕРБ: Подчертавам, че сме изцяло в законовите срокове, които са разписани в Закона за съдебната власт, единственото изместване беше за насрочване на изслушването, тъй като то съвпадаше с интервала между лятната и есенната сесия на парламента и по тази причина то се проведе на 7 септември. Това изместване е в смисъла да има повече обществен дебат на кандидатурите от една страна и от друга страна да има повече време за запознаване с концепциите на кандидатите, както и за поставяне на въпроси.

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП, член на Правната комисия: Трудно ми е да кажа еднозначно да или не дали имаше обествен дебат за кандидатурите. От една страна действително кандидатурите в продължение на два месеца, така както са изискванията, бяха в публичното пространство и се появиха коментари за тях. Получиха се становища, които подкрепят дадени кандидати, получиха се и критики към други. Не съм сигурен, че се е получил дебат и истината е, че този дебат не е толкова лесен, тъй като в концепциите на кандидатите пише сравнително еднакви неща. Тези хора, които се явяват пред нас, са съгласни кои са важните въпроси за съдебната власт и какво трябва да се случи, за да бъде подобрена тя. За съжаление 5 години о-рано подобни концепции бяха представени и от сега напускащите от ВСС. Тоест имаше ли дебат, достатъчно дълбоко ли влезнахме в темата "Съдебна реформа" и необходимостта от промени, като че ли отговорът е по-скоро не.

Явор Нотев, зам.-председател на Народното събрание, член на Правната комисия, депутат от ПГ на Обединени патриоти: Тогава, когато едно обсъждане на кандидати за членове на ВСС или пък за друг орган, например Инспектората, протече без скандал, свързан с изнесена информация или несъгласие с определена личност, като че ли оставаме с впечатлението, че дебатът е вял. Имаме пред себе си кандидати, които са доближени по своята концепция, представена като платформа за тяхната лична кандидатура. По същия начин можем да кажем, че добрите намерения и очаквания са свързани с новия ред, който сега за първи път ще се осъществи при избор на ВСС. Много е надяваме, че този ред дава повече увереност да подбере най-добрите кандидати. Още утре ще бъдем изправени пред изпитание на тази процедура, която е заложена, защото тя предизвиква двупосочни въпроси - от една страна има ли разговори между парламентарните групи, които са заявили своите кандидатури и подкрепят тези кандидатури или пък няма, за да се отрече възможността за някакви предварителни уговорки - задкулисни и тайни - за гражданите. Каква оценка ще даде обществото ще видим още в деня на избора. На мен ми се струва, че заложените критерии са своеобразна гаранция и поне опит за такава гаранция, за добър, качествен състав на ВСС.

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, зам.-председател на Правната комисия: Всички 18 кандидати заслужават подкрепа, въпросът е, че от всички тях ние трябва да изберем 11. Ние сме парламентарна група и преди всяко важно гласуване взимаме своите решения и след това гласуваме. В нашите решения сме единни и сме го доказали през годините. Неслучайно при измененията на Конституцията и Закона за съдебната власт е въведе това квалифицирано множество от 160 плюс народни представители. Идеята беше да се търси по-голяма, по-широка обществена подкрепа за всеки един кандидат, т. е. идеята беше да е търси консенсус между повече от една партии, за да се излъчат такива кандидати. Ако стигнем до хипотезата, че всяка партия сама подкрепя само кандидатите, които излъчи, изборът е невъзможен. Но аз не наричам това договорки, трябва да се търси консенсус между партиите, за съжаление нас никой не ни е потърсил за такъв консенсус и ние ще гласуваме според нашите решения утре, но така или иначе аз съм оптимист, че избор ще има - има достатъчно достойни кандидат.

Вижте целия дебат.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад