Одисей

Ако сте сред зрителите, които са имали щастието да се сдобият с билет за най-мащабното и въздействащо театрално събитие в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", или пък ако сте сред мнозината, за които билетите все не стигат, защото вече са продадени - и в двата случая си струва да гледате филма на БНТ "Одисей".

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 60 мин. минути
Одисей
За продукцията

ой ще ви отведе не просто зад завесата на спектакъла. Предстои ви среща с моменти от един красив и вдъхновен процес, с

който театърът в Пловдив вписа града "в книгата на бъдещето". Думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните хора, които говорят във филма за това в какво е силата на мита за Одисей, в какво е красотата на големия театрален процес. И за да не бъде просто един разказвач на митове, гръцкият музикант е и пряк участник в представлението, част от композиторския екип, който създава хипнотичната музикална картина на спектакъла.

Филмът ще ви срещне с режисьора Диана Добрева в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла - завръщането към себе си. Това е разговор за дългия път към нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете, за това колко е важно да помним, за много важните мигове тишина и паузите на сцената, в които всичко притихва и се долавя ангелският полъх на великото изкуство - ТЕАТЪРЪТ!

Самият Одисей - талантливият актьор Константин Еленков, споделя, че не е същият млад мъж, който е започнал работата по ролята в началото на процеса. Пътят му в театралната Одисея на Пловдивския театър му дава и истинска среща със собствената му майка - режисьорът Диана Добрева. Двамата сякаш отново се откриват в пътуването в изкуството - истинският свят на театралното семейство. Впрочем този път не свършва до сцената - на острова на Одисей, магичната Итака, Константин се среща със съвременните наследници на Омир в опит да проследи доколко този мит живее днес, в какво е неговата сила, защо тази история е определена от вестник "Ню Йорк таймс" за най-популярната история на всички времена. Лентата на БНТ проследява стъпките на Константин и срещите му с днешните хора от острова на Одисей, за да запечата усещането, че всеки тук и навсякъде по света е Одисей.

Филмът е усилие да се създаде памет за един изключително съзидателен и важен етап от историята на Пловдивския театър. По думите на директора на театъра – Кръстьо Кръстев, зад този процес без съмнение стои цялата великолепна трупа, множеството служби и ателиета, всеки един от близо 300 човека, участвали в създаването на "Одисей".

"Началото, сърцето на всичко това, е Александър Секулов" - с тези думи Диана Добрева обръща поглед към автора на текста на "Одисей". Двамата с писателя и драматург на пловдивския театър са изключителен творчески тандем, споделя във филма тя и добавя: "Ние изградихме собствен театрален метод." В резултат на общата им работа се раждат спектаклите "Вълци", "Дебелянов и ангелите" - отличен с пет награди "Аскеер", "Калигула" в Народния театър и най-сетне – "Одисей".

"Текстът на "Одисей" Сашо Секулов пренаписа много пъти. Ползва като основа Омировата "Одисея", но в оригиналния текст за спектакъла зрителите откриват множество цитати, втори, трети и още пластове и планове на интерпретацията на темата за човека, който търси себе си", спомня си директорът на театъра Кръстьо Кръстев. Това са нива на театралното, които разграничават пиесата от възстановката и реконструкцията на Омир, и "превеждат" големите въпроси на митологията на съвременен език.

Така, след продължителен процес на подготовка, осмисляне и съзидание на бял свят идва "Одисей" на театър Пловдив - театрална поема за човека - чувствителен, раним, изправен срещу съдбата си, уязвим и силен човек.