Одобрявате ли въвеждането на задължително гласуване?

Одобрявате ли въвеждането на задължително гласуване?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правната комисия в Парламента ще разгледа общия доклад, който включва предложенията за промени в Изборния кодекс, приети на първо четене. Сред най-дискусионните, които получиха подкрепа в пленарната зала, е задължителното гласуване. Какъв ще е ефектът от него, от съкратена предизборна кампания и ще има ли електронно гласуване? Какви други промени могат да гарантират честни избори?

Това коментираха в студиото на "Референдум" представители на политическите сили в Народното събрание - Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и председател на Правната комисия, Чавдар Георгиев – депутат от ПГ "БСП лява България" и член на Правната комисия, Мустафа Карадайъ – съпредседател на ДПС и на ПГ на движението, Петър Славов – депутат от ПГ "Реформаторски блок" и член на Правната комисия, Юлиян Ангелов – депутат от ПГ "Патриотичен фронт", и Румен Петков – заместник-председател на ПП АБВ.

Одобрявате ли въвеждането на задължително гласуване? Това беше основният въпрос, по който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи в това издание на предаването.

 vlcsnap-2016-03-15-21h12m21s10Според Юлиян Ангелов с въвеждане на задължително гласуване повече български граждани ще упражнят правото си на глас, но най-вече ще се ограничи и намали влиянието на купения и корпоративния вот, а и намесата на Турция във вътрешната политика на България.

vlcsnap-2016-03-15-21h12m26s68Ние от АБВ първи заговорихме за необходимостта от задължително гласуване като временна мярка, като предупредихме и за проблемите, които могат да възникнат, припомни Румен Петков. Той даде пример с предлагането на "санкциониращ режим", като подчерта, че е недопустимо да се посяга върху социални придобивки на гражданите. За него най-големият плюс на задължителното гласуване ще е представителността на избора, но без електронното гласуване задължителният вот ще постави много избиратели в невъзможност да упражнят правото си.

vlcsnap-2016-03-15-21h11m23s203"ДПС е против нарушаването на Конституцията на Република България", където е записано, че всеки български гражданин има право на глас, заяви Мустафа Карадайъ. Той отбеляза, че ДПС апелира да се гарантира "първо правото българските граждани да могат да гласуват, а в последствие евентуално да се търси дали има изобщо необходимост от задължително гласуване".

vlcsnap-2016-03-15-21h11m45s53

Всеки убеден демократ има драма, когато се създават нови задължения за българските граждани, скрепени са със санкции, а няма създадени условия за изпълнение на този ангажимент, отбеляза Петър Славов и добави, че в "нормална ситуация" реформаторите не биха подкрепили предложението задължителното гласуване. Ситуацията, обаче, далеч не е нормална - през последните години има проблем с купения и корпоративен вот и трябва да се погледне и към тази възможност за вдигане на избирателната активност, за да се намери решение, каза той и подчерта, че от РБ не само отхвърлят идеята за налагане на санкции, а предлагат въвеждането на стимули. За него най-важно е задължителното гласуване да се съчетание с електронния вот.

vlcsnap-2016-03-15-21h10m27s151Чавдар Георгиев подчерта, че БСП винаги е била за свободния избор на българските граждани. "В този посока ние бихме подкрепили едно задължително гласуване, ако то беше определено от Конституцията като задължение", каза той и уточни, че гласуването е определено като "избирателно право", то като основно право на гражданите.

"Ние съобразяваме това, че правото на глас е основно конституционно право", отбеляза Данаил Кирилов  vlcsnap-2016-03-15-21h10m19s61 и заяви, че ГЕРБ е била първата политическа сила, която е внесла предложение за въвеждането на задължителния вот през 2013 година. Два или три пъти сме защитавали тезата за конституционна допустимост на задължителното гласуване, като в първите проекти изключвахме възможността за санкции, продължи той и подчерта, че по сега ПП ГЕРБ е подкрепила проекта на Патриотичния фронт.

 vlcsnap-2016-03-15-22h20m35s142На въпрос "С кои твърдения за задължителното гласуване сте съгласни?" 55 на сто от запитаните отбелязват, че ще се намали тежестта на купения и манипулиран вот. Следват отговорите, че избраните ще имат повече легитимност, че се нарушават правата на личността като правото се превръща в задължение и други.

vlcsnap-2016-03-15-22h21m42s128

Кои от следните предложения одобрявате? На този въпрос 77.3 на сто от участвалите в допитването подкрепят идеята фалшификаторите на изборни протоколи да получават по 8 години затвор, 60.7 на сто харесват намаляването на предизборната кампания, а 59.5 одобряват въвеждането на машинното гласуване и преброяване на бюлетините.

vlcsnap-2016-03-15-22h34m44s98Одобрявате ли въвеждането на задължително гласуване? Това беше основният въпрос, по който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи в това издание на предаването. Одобрението от 56.6 на сто преди предаването спада на 54.8 в края на дискусията, неодобрението нараства - от 41.7 на 42.6, а процентът на тези без мнение от 1.7% в началото на дебата нараства на 2.6 в края на предаването.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад