Огледалотото

Защо някога сме били близо, а сега сме толкова далече от самите нас

Държава: СССР
Година: 1975
Времетраене: 104 минути
Огледалотото
За продукцията

Драма

Режисьор: Андрей Тарковски

В ролите: Маргарита Терехова, Олег Янковски, Филип Янковски, Лариса Тарковска, Игнат Данилцев, Алла Демидова, Анатолий Солоницин, Николай Гринко, Мария Тарковска-Вишнякова и др.

Преживяванията на Андрей Тарковски за света, човека и неговото лично място имат своето филмово изображение, характерно по това време за "новата вълна" в киното, разпознавана като авторско кино - на символисти и неореалисти с поглед към живота отвътре и отгоре - като Фелини, Антониони и др.. Български пример в това екранно течение е филмът "Лачените обувки на незнайния воин" на режисьора Рангел Вълчанов.

Както други филми на Андрей Тарковски "Огледало " отново е поетично произведение, в което на изследване е подложена вярата на човека, като огледало на душата и отражение на духовността във външния свят.

Идеята за филма се появила още през 1964. Оттогава Тарковски написал 32 сценария с различни заглавия - "Объркване" "Изкупление", "Свещенодействие", "Един светъл ден", "Защо сме толкова далечни"..., преди да се появи окончателният вариант за този филм.

Тайни от снимачния процес разкриват, че вятърът за издигането е постигнат с два хеликоптера, а главната актриса Маргарита Терехова /образно в две роли/ е гримирана постоянно за постигане на търсения натурализъм. За тази роля е предлагана и шведска актриса, но Тарковски предпочита Терехова.

Реално във всичките си филми режисьорът изследва една и съща тема и тя исторически е вечна. Поднесена е абстрактно и поетично в неопределена форма. Няма логичен ред, само емоционален - със спомен, тъга, светли проблясъци на чувства и липси във времето - от детството до зрелостта и края..

40-годишен мъж си спомня миналото - детството, майка си, Втората световна война, събития от историята на родината, тежък семеен развод.

Ретроспекция, исторически архив и оригинална визия се събират, за да преставят живота на човек с болезнено чувство на страх от загуба на любов и и разбиране между близки - майка, съпруга, син.

Той усеща как всеки ден най-близките му хора се отдалечават един от друг и за да съхрани спомена за това семейство, се връща към най-силните и чисти впечатления от детството, търсейки опора, обяснение и оправдание за случващото се днес...

*През юли 2019 в Москва започва ново киноразпространение на филма "Огледалото", реставриран /заедно с още 80 руски филма/ от МОСФИЛМ. Някога след създаването си "Огледало" няма официална премиера, получава 2- ра категория за разпространение и ограничен показ със 73 копия. Днес филмът е признат за световна класика. На името на Тарковски е организиран Фестивал с награди, който се провежда едновременно в четири града на рождената му Ивановска област.

*Златна Романова