Опак човек

Няма значение чия е земята, важна е само властта...Земе/делска драма

Държава: България
Година: 1973
Времетраене: 87 минути
Опак човек
За продукцията

Сценарий: Стоян Ц.Даскалов

Режисьор: Янко Янков

Оператор: Яцек Тодоров

Музика: Александър Райчев

Художник: Никола Костадинов

В ролите: Стефан Гецов, Антон Карастоянов, Йордан Таралежков, Снежина Балабанова, Грациела Бъчварова, Пепа Николова, Георги Русев, Нейчо Петров, Веселин Савов, Владимир Давчев, Никола Дойчев и др.

Комедия от живота на българското село в края на 40-те години на ХХ век. Борбата между привържениците на частното или кооперативното стопанство в две враждуващи села се оказва зависима единствено от участието им във властта днес, а утре пак може да размислят, земята няма значение, защото "който е на власт, той решава кое - добре, кое - зле...."

"Какво е враждата между Монтеки и Капулети, когато за Прокъра, за тази, тясна като престилка, земя още от цар Фединандово време се бият две села заедно с роднините. И ако мислите, че с падането на фашизма е паднала и омразата, жестоко се лъжете. Горноглоговци го разораха, долноглоговци го засяха, но едните го оградиха повече от граница и започнаха старите разпри по нови инстанции. Долноглоговци имаха свой човек нагоре, горноглоговци - още по-нагоре...Вие имате вода, ние имаме земя. Държави се обединиха за това време, а ние тук се пазарим за три километра. И защо сте спали, когато е минавала Ботевата чета и сте попречили на Осовобждението...."

Жителите на селата Горно и Долно Глогово са разделени от стара вражда за местността Прокъра. В миналото селяните са водили кръвопролитни битки за нея, а в новите социалистически времена се точат нескончаеми съдебни дела.

Председателят на стопанството на Горно Глогово, Попето, чиито еднолични решения са задължителни за всички, неотклонно следва начертаната от него линия за пълна победа на социализма в селото. Но пречка за това е Драган Вителя - "опак човек", който не желае да влезе в стопанството и не се поддава на никакво убеждение. Попето атакува дома му с трактори, изкарва го на среднощна разходка, агрономът ухажва дъщеря му Венка, но всичко е напразно. Попето е готов да приложи и насилие, но е спрян от инструкторката Дафина. Тогава решава: "С музика ще го превземем. На изкуство няма да издържи. Всяка вечер музика, докато капне".


И селският оркестър свири нощи наред под прозореца на Вителя, но цялото село вече не може да спи и се изправя срещу председателя. Драган Вителя излиза на ношно хоро с "Кацнал трън" и заявява, че ще влезе в стопанството, когато председателят Попето бъде сменен.

Междувременно Пленум на ЦК е взел решение за обединение на кооперативите. Попето веднага се старае неговото село да стане център на обединението. По време на празника за сливането на стопанствата идва новият председател, жител на Долно Глогово.

Драган става кооператор, а "опак човек" сега се оказва Попето. С музика и хоро селяните празнуват на мегдана новия началник...

Завод на село

Акценти