Орфеева приказка

Красотата на Родопите и песните на Орфей

Държава: България
Година: 2013
Времетраене: 20 минути
Орфеева приказка
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Яна Милева

Оператор: Добрин Керестелиев

Продуцент: БНТ 2

Историята и красотата на Родопите е антична и митична. Тук са се събирали боговете на Слънцето, Небето и Земята. Тук е бил домът на чудния древен музикант Орфей. Посветени в неговите "орфеични тайни" са били богоизбрани и малцина.

"Ако се вслушате в ромона на реката, можете да чуете кристалните звуци на неговата лира. А в шумоленето на листата да доловите тихия шепот на дриадите и красивата Евридика. Кой е Орфей? Митична фигура или реална личност..."

Митът за Родопа

"Според вярването на траките, населявали някога българските земи, в много древни времена Родопа била прочута с красотата си девойка, харесвана дори от боговете. Те скрито се надявали да я пленят и всеки от тях мечтаел да му стане жена.

Бог Хемус бил особен ревнив и хвърлял огромни каменни канари, за да я скрие от другите богове. /Според легендата от тези каменни грамади са израснали Пловдивските тепета/. Като не могъл да я опази, бог Хемус вкаменил красивата девойка и тя станала планина - Родопа. Дебрите на тази планина били огласяни от прочутия певец Орфей, чйто песни омайвали и птици, и животни..."

Награда на кмета на община Кърджали за филм, посветен на опазването на природното и културно наследство /2013 /