Островът на сините птици

Лятото започва с приключение

Държава: България
Година: 2019
Островът на сините птици
За продукцията
Всички епизоди

8-сериен детски тв филм
България, 2019, 50

По мотиви от романа "Островът" на Александър Секулов

Сценарий: Павлина Божкова, Дечо Таралежков, Симон Еди Шварц, Пламена Велковски, Сабина Иванова, Емил Стефанов

Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов

Оператори: Крум Родригес, Калоян Божилов

Монтаж: Виктория Радославова

Художник: Ивелина Минева

Музика: Христо Намлиев

Автор на текста на песента: Веселка Кунчева

Песента изпълняват: Матей Бърнев и Деян Профиров. Хор: Мила Лафазанска, Павел Стоев. Тромпет: Ян Дунев

В главните роли: Матей Бърнев, Деян Профиров, Калоян Христов, Ирина Вълкова, Антониа Димитрова

Участват още: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Ива Огнянова, Венцислав Константинов, Свежен Младенов, Михаил Мутафов, Мариана Крумова, Николай Тодоров, Милко Лазаров и др.

Креативен продуцент: Милко Лазаров

Изпълнителен продуцент: "Ред Карпет" - Веселка Кирякова

Продуцентски екип БНТ: ПЦ "Студия Екран" - Боряна Пунчева, Янко Терзиев

"Островът на сините птици" е приключенски сериал за цялото семейство, който води към вълшебния детски свят, изпълнен с пакости и копнежи. Филмът е заснет по мотиви от романа "Островът" на Александър Секулов, писател и драматург от Пловдивския драматичен театър. Книгата, подобно на сериала, връща забравен жанр в българската литература - романа за деца, който с удоволствие ще прочетат и малки, и големи.

Режисьорският тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов споделят: "Едни от най-ярките ни детски спомени са свързани с ваканциите през лятото, прекарани на морето. Първите опити да плуваш, издигането на огромни пясъчни замъци, дегизирането с пиратски бради от водорасли, морски битки с водни колелета, гмуркания с маска и шнорхел покрай скалисти плажове, страховити приключенски разкази на стари рибари… Всички тези картини от детството изплуваха в съзнанието ни, докато се запознавахме със сценария на „Островът на сините птици“ и зареждаха творческите ни батерии за бъдещата работа.“

След като майка му конфискува мобилните телефони на цялото семейство, на вманиачения влогър Ники му се очертава да прекара най-тъпото море в целия му 12-годишен живот – десет дни без интернет! На всичкото отгоре му се налага да се грижи и за по-малкия си братовчед Алекс, който му къса нервите с детинщините си.

Скуката обаче се оказва мираж, когато двамата братовчеди неусетно се забъркват в търсенето на легендарно пиратско съкровище. Твърди се, че то е заровено на Острова на сините птици – мистериозно парче суша навътре в морето, забранено за достъп и недостъпно без лодка. Братовчедите се убеждават в това по трудния начин, когато Алекс насмалко да се удави. За късмет на Ники, който тъкмо се чуди какво ще обяснява на родителите, на помощ се притича Габриела - 12-годишен морски археолог и водолаз, по която той безнадеждно хлътва. Оцелелият Алекс също се сдобива с обожател макар и против волята си.

Фантазьорката Зоица е дъщеря на домакина на курорта и има важна мисия - да докаже, че изчезналият вид синя птица отново се е появил. Но кой ли има време за птици, когато трябва да се търси съкровище? Напрежението се покачва, когато се появява страховитият стар пират Жерминяк. За разлика от момчетата, той си има лодка и по-всичко личи, че ще се добере до съкровището преди тях.

Братовчедите намират за свой съюзник Армандо – връстник на Ники, комуто се е наложило да работи в ресторанта на курорта през ваканцията. Той отдавна планира да забогатее, за да отърве себе си и майка си от гадния им шеф. Ще намерят ли петте деца съкровището преди страшния стар пират? Ще запазят ли приятелствата, любовта и… живота си?

Очертава се една много натоварена ваканция...