От реформи или от средства се нуждае повече българското здравеопазване?

От реформи или от средства се нуждае повече българското здравеопазване?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече пари за здравеопазване през следващата година. Това залагат управляващите от ГЕРБ в проекта на Бюджет 2018. От какво се нуждае повече българското здравеопазване – от реформи или от средства? Това беше въпросът, с който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи в предаването „Референдум”.

„Проблемите в системата на здравеопазване не са само финансови. Те са и организационни, и финансови. Предизвикателството с тези 407 млн. повече в бюджета на НЗОК е да бъдат разпределени така, че да имаме по-добър достъп до профилактика, лечение и механизми за оказване на медицинска помощ, която своевременно да диагностицира и дава терапевтичен резултат без да се изразходват неефективно средства. Време е за решителни мерки и промени, които да доведат до заплащане за резултат – както терапевтичен, така и лечебно-клиничен“, заяви председателят на Здравната комисия към Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

„Доверието в здравната система е едно от най-ниските в момента в България. Това има своите дълбоки причини през последните десет години. Доверието в здравната система е под 20 процента. Това говори за много сериозни проблеми. Все още политиката в България в областта на здравеопазването не е стигнала равнището на философията на политиката в здравеопазването в ЕС“, коментира проф. Георги Михайлов от „БСП за България“.

„Допълнителните средства трябва да доведат до по-добро доверие в здравната система. Доверието не е само пари и действие, доверието е и отношение, и реклама. Освен негативните неща, които свалят доверието в пациента, има и чудесни постижения на българската медицина, които могат да бъдат рекламирани. За да може пациентът да вярва в лекаря. Ако пациентът не вярва в лекаря, как той да бъде излекуван и спокоен. Следователно цялото общество трябва да помислим как да затвърдим доверието в лекарите", препоръча Георги Колев от „Обединени патриоти“.

„Повече пари няма да решат проблемите на една нереформирана система, каквато е здравеопазването. Тези повече средства ще задълбочат дисбалансите в системата, а те в момента са повсеместни. Има дисбаланс между регионите в страната, между големите градове и отдалечените райони, има дисбаланс в плащанията по специалности. Ние все по-често трябва да говорим за визията, за това какво да се случи в здравната ни система. В противен случай ще продължаваме да повтаряме стари управленски грешки. Информационна система и електронно здравеопазване и демонополизация на НЗОК са двете стъпки, които трябва да се предприемат, каза д-р Нигяр Джафер от ДПС.


„Системата на здравеопазване е пропита от корупция, кражби и липса на контрол. Това не го заявява само „Воля“, а и финансовият министър. Това безсилие на управляващите показва, че каквото и да се прави с повече средства, системата няма как да има повече доверие", обясни Кръстина Таскова. В бюджета, свързан с частта приходи, „Воля“ ще гласува за, защото има увеличение на заплатите, а за всяка отделна точка ще гласува по различен начин.
Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад