От щабквартирата на Третата Световна война

Хипер хипотеза!Русия нанася ядрен удар. Търси се възможен отговор от Съюзниците...Документален филм

Държава: Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 59 минути
За продукцията

Режисьор Гейбриъл Рейндж

"След разпадането на СССР НАТО се "разгръща" дo границите на Русия. През 2008г. Грузия и Украйна кандидатстват за приемане в Блока. През 2014г. започва въоржъжен конфликт в Украйна. Крим се присъедниява към Русия. Съгласно чл. 5 от Договора за присъединяване, НАТО трябва да защити членовете".


Филмът

Среща на бивши британски военни и дипломатически фигури в "игра на война" с допускане на немислимото - ядрена конфронтация. Групата включва: бивш заместник-командващ Съюзническите сили в Източна Европа - Сър Ричард Ширеф, Първи морски адмирал - Лорд Уест, член на Съвместното тайно разузнаване - Баронеса Невил-Джоунс, британският посланик в САЩ - Сър Кристофър Майер, британският посланик в Москва - Сър Тони Брентън. Всички те предлагат различни отговори срещу удар от страна на Русия. Западните "стратези" са разтревожени от украинския конфликт и допускат руска военна намеса в Балтика, по-специално - Латвия и Естония.

Подобно на Украйна, там има "рускоговорящо малцинство", но за разлика от Украйна, страните са членки на НАТО, чийто основополагащ принцип на сътрудничество е, че "атаката срещу съюзник е атака срещу всички". Конкретният повод в сценария е, че "проруски сепаратисти превземат градове на Руско-латвийската граница. Кремъл "настъпва". "Защитниците" от САЩ и Великобритания предизвикват Русия да натисне "червеното" копче" за ядрен удар срещу Кралски военни кораби..." .

Часове около масата камери записват тезите на разговарящите около хипотетичен "Армагедон". "Мозъчната" операция се провежда в Централен Лондон. Филмът предлага теоретична реакция на симулирана атака.

Апропо...

БиБиСи-2 влиза несериозно в апокалиптична тема. Кремъл реагира адекватно на "изпълнението" и без цензура - филмът е достъпен в руската видеомрежа "rutube". На въпроса за изхода от евентуален сблъсък между "великите" сили, Президентът Путин неведнъж е отговарял кратко и категорично: "Никой няма да оцелее". Тогава, при пряк отговор от най-високо ниво, защо се разиграват постановки без изход за никого. В ХХІ век, с най-развитите технологии, Трета световна война означава край за всички, но очевидно дотогава може да се води пропагандна и информационна война, за която не липсват "елитни актьори" в инсценировки под атрактивния знак за "свръхсекретно" тактическо размишление.

Размисълът води естествено до друго. Първо: информация от такова "ниво" не се коментира публично. Второ: темата е абсурдна. Трето: докога Русия ще бъде причина за военната история на Запада, създал за целта единствения в света военнизиран блок. И ако голямата обединителна тема за всички на Земята е "Мир", защо съществува "Съюз на войната". Днес е видно, че еволюцията е "развила" само машините, но не и мисълта на човечеството.

Отдалечена във времето, древната мъдрост все повече ни превъзхожда и все по-трудно се споменава, а историята се повтаря и някои политици изобщо не се разпознават като нарицателни на действащи лица от старовековна пиеса.

В медицината болестта на въображението е шизофренията. Системи, медии и комуникации тиражират героите и жертвите.

*Златна Романова