Откъде трябва да се осигуряват средства за подпомагане на населението при бедствия и аварии?

Откъде трябва да се осигуряват средства за подпомагане на населението при бедствия и аварии?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След трагедията в Хитрино откъде трябва да се осигуряват средства за подпомагане на населението при бедствия и аварии? Да се създаде специален застрахователен фонд или това да става от държавния бюджет?

Последният за тази година "Референдум" е за Хитрино. Експерти коментират възстановяването на селото, помощта за пострадалите, възможностите да бъдат обезщетени. Как общините помагат на селото? Как Камарата на строителите ще помогне да се възстановят домовете на хората? Как Агенцията за социално подпомагане работи за бързото изплащане на първите помощи, които получават жителите на Хитрино?

В студиото на предаването на много въпроси по темата отговаряха доц. Борис Галев – консултант по сигурността при железопътни превози на опасни товари, Симеон Ананиев – председател на Асоциацията на превозвачите и бивш директор на жп администрацията към Транспортното министерство, Светла Несторова – председател на Асоциацията на българските застрахователи, Деян Николов - адвокат по застрахователни дела, проф. Димитър Димитров в УНСС - Катедра "Национална и регионална сигурност", и Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Национално сдружение на общините.

vlcsnap-2016-12-13-21h17m05s115Трудно е да се опише видяното в Хитрино. С една дума - катастрофа. Много сериозни са щетите, а като добавим лошото време, ситуацията става изключително драматична каза в пряко включване в предаването инж. Николай Станков - председател на УС на Камарата на строителите в България, в коментара си след посещение на мястото на трагедията. Поет е ангажимент да се изградят абсолютно безвъзмездно 11 къщи. Има технологични и административни процедури, които трябва да се спазят. Работата ще започне веднага, щом има възможност за това, допълни той.

vlcsnap-2016-12-13-21h12m26s143Доц. Борис Галев каза, че този тип превози се организират на базата на международния правилник за железопътни превози на опасни товари. И пропиленът, и пропан-бутанът са от втори клас съгласно този правилник - тоест газ, но с допълнение - запалими вещества, обясни експертът и допълни, че няма проблем да бъдат превозвани заедно.

vlcsnap-2016-12-13-21h12m43s55Има 7 класа в зависимост от вида на товарите - бензини, нефтопродукти, опасни газове, отровни вещества. Най-високият клас - седми, това радиоактивните вещества, уточни Симеон Ананиев и подчерта, че всичко това е описано и в европейските, и в българските документи за превоз на опасни товари. Това е система, която откакто съществуват железниците, тя непрекъснато се стреми да поддържа едно сериозно ниво на сигурност и безопасност - на всеки две години се обновява, добави той.

vlcsnap-2016-12-13-21h13m02s242В случая има няколко застрахователни покрития. Но безспорно застраховката "Отговорност" на Булмаркет, както и застраховката "Индустриален пожар" на Национална компания "Железопътна инфраструктура" би трябвало да имат отношение към този проблем, подчерта Светла Несторова. Тя изрази тревога, че тези застраховки са задължителни за сключване, но няма никакво изискване на размера на застрахователната сума.  Според нея с максималния размер, ако бъде отсъден, ще може да се покрие много малък процент от щетите.

vlcsnap-2016-12-13-21h49m44s1Застраховалият своето имущество има право да получи своята застраховка независимо чия ще бъде вината, поясни Деян Николов. Всички пострадали, които имат такива застраховка не би трябвало да имат проблем, след като се опишат щетите, да си получат обезщетението за техния имот, увери адвокатът.

vlcsnap-2016-12-13-21h13m32s43Според проф. Димитър Димитров в ситуация като тази в Хитрино е задължително да дава информация. В първите минути, когато не се знае какво точно е станало, какви са причините, какво може да се очаква, навременното и реалистично подаване на информация, насочването на дейностите и към хората, и към институциите, които могат да помогнат, е особено важно, заяви експертът по сигурността.

vlcsnap-2016-12-13-22h02m32s254Нищо не може да замени истинската общинска солидарност, която се разгоря за часове в събота и продължава и до момента, заяви Гинка Чавдарова. Общинският фонд "Солидарност" е инструмент за подкрепа на общините в първите часове за спасяване на населението. От понеделник има вече реално преведени средства. Десетки общини взимат решение за финансова подкрепа, готови са експертите от различните общини да оценяват щетите, готови са да помогнат и със строителни материали и всичко необходимо, увери тя.

vlcsnap-2016-12-13-22h12m26s241На въпрос на "Алфа рисърч" за влаковата катастрофа в Хитрино 59.2 на сто от запитаните я определят като следствие от системни пропуски, а за 35.6 е инцидент.

vlcsnap-2016-12-13-22h17m07s186Според Вас как реагираха институциите при трагедията в Хитрино? На този въпрос на "Алфа рисърч" 76 на сто от анкетираните дават положителна оценка, 21.2% считат, че действията са били неадекватни, а 2.8 са без мнение.

vlcsnap-2016-12-13-22h21m24s0Коя позиция е по-близка до Вашата относно пострадалите в Хитрино? 58.4 на сто от запитаните считат, че държавата сама трябва да се погрижи, 38.4 отговарят, че са склонни сами да дарят средства, а без мнение са 3.2.

vlcsnap-2016-12-13-22h28m46s144Откъде трябва да се осигуряват средства за подпомагане на населението при бедствия и аварии? Това беше основният въпрос, на който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи. Преди предаването 41.5 процента избират за отговор специален застрахователен фонд, а след дебата процентът нараства на 44.5. За 55.2 на сто от запитаните преди предаването отговорът е държавният бюджет, а след края на предаването процентът вече е 52. Хората без мнение по въпроса преди предаването са 3.2, а след него - 3.5.