Пакетът за мобилност - грижа за работниците или двоен стандарт в Евросъюза?

Пакетът за мобилност - грижа за работниците или двоен стандарт в Евросъюза?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Превозвачите излизат на протест в Брюксел на 10 януари. Причината: гласуването на пакета „Мобилност” от Комисията по транспорт в Европарламента.

Протестът на превозвачите срещу пакета "Мобилност" ще доведе ли до благоприятна промяна за България? Това беше въпросът, с който „Алфа Рисърч” тества обществените нагласи в предаването „Референдум“.

На 10 януари на заседанието на транспортната комисия към Европейския парламент ще организираме протест на площад „Люксембург”. Разрешението е за 600 души, но мисля, че ще надхвърлим тази бройка, тъй като към нас ще се присъединят колегите от Литва, Латвия, Полша, Румъния, обясни Ангел Траков, председател на УС на "Съюза на международните превозвачи".

Ние се надяваме да получим подкрепа на цялата наша общественост. Всички политически сили и държавни институции ни подкрепят, надяваме се и обществеността да разбере по-добре в какво се състои проблемът. Протестът цели да заздрави основните ценности на ЕС. Ние протестираме против обратните неща, които биха разрушили смисъла на съществуване на подобна организация, допълни Христо Христов, собственик и изпълнителен директор на транспортна компания.

Българският парламент има единна позиция в подкрепа на българския бизнес и българския национален интерес. Превозвачите съставляват огромен процент от Брутния вътрешен продукт, ангажирани са много български граждани, над 120 хил. Проблемът е национален, не е само на превозвачите, коментира Халил Летифов, депутат от ДПС и председател на транспортната комисия в парламента.

Добре, че продължават промените по текстовете, защото ако стигнем до финални текстове, означава, че битката е загубена. Докато се вкарват нови предложения, имаме шанс да обърнем нещо в тази ситуация. Обединени политическите сили можем да повлияем на не един и двама европейски депутати, които не са запознати какво ще гласуват. Чрез лобиране може да постигнем по-добри резултати, подчерта Станислав Иванов - депутат от ГЕРБ.

Според зам.-председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски пакетът „Мобилност” иска да открадне бизнеса на превозвачите и той да отиде в ръцете на други държави и нашите шофьори да станат техни работници. Този проект се обсъжда от две години и прекалено много закъсняхме – и ние като държава, и правителството. Тук е въпрос на лобиране и диалог, убеден е Свиленски.

Европейският парламент има възможност всеки член да бъде сменен с друг, така че желанието на нашите евродепутати да бъдат сменени с други членове от техните групи надявам се, че ще успее. Напр. Ангел Джамбазки, макар че не е член на тази комисия, може да се смени с друг от консерваторите, който няма интерес. На това се надяваме. Въпреки това този проект има сериозна опасност да мине и трябва като държава да сме обединени около една обща кауза, която да бъде постигането на напредък, без ограничение на всякакви средства, които можем да използваме, вкл. и гласуване за Брекзит, изтъкна Александър Сиди, депутат, ПГ на "Обединени патриоти", ВМРО.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад