Нужните продукти:
2-4 банана
За панировката:
50 г. брашно
50 г. оризово брашно или ориз, който смелете
50 г. царевично нишесте
щипка сол
3 с.л. кокосови стърготини
75мл. студена вода
1/3 ч.л. сода
1 яйце
Няколко капки есенция ванилия
Оризово брашно за овалване
Сладолед за сервирането
160 мл олио
Сос:
100 г черен шоколад
130 мл прясно мляко
Сокът от 1/2 лайм
1 ч.л. мед
Щипка сухо чили
Начин на приготвяне:
За панировката сложете в купа оризовото брашно или си смелете ориз, ако нямате такова брашно. Добавете пшеничното брашно, нишестето, солта и по-голямата част от кокоса. Разбъркайте сухите съставки. Във водата разтворете содата. В друга купа разбъркайте яйцето и ванилията. Добавете към тях водата със содата, след което ги разбъркайте със сухите съставки, до получаването на хомогенна смес за панировка. В чиния смесете оризово брашно и останалите кокосови стърготини. Обелете бананите и ги разрежете на половини, или по дължина. Потопете парчетата банани първо в тестото, а след това внимателно в оризово-кокосовата смес. Тази последна стъпка помага да се втвърди тестото и е тайната за създаването на хрупкава (а не мокра) коричка. Вашите банани сега са готови за пържене. Сложете олио в дълбок тиган или уок и го загрейте на силен огън. Внимателно пуснете бананите в него и ги пържете по 1 минута от всяка страна до средно златисто-кафяво. Свалете ги от огъня и ги отцедете върху хартия.
Начин на приготвяне на соса:
В тиган загрейте млякото със сок и кора от лайма и чилито докато заври. Добавете шоколада и меда и бъркайте докато се разтопят и се получи гладък сос.
Сервирайте пържените банани възможно най-бързо, като добавите кокосов или ванилов сладолед или ги поръсете със шоколадовия сос.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News