Пастет от заешко и заешко с маслини - Бързо, лесно, вкусно - 22 януари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 22.01.2014
Гост в предаването е пластичният хирург д-р Ильо Стоянов.
ПАСТЕТ ОТ ЗАЕШКО С ЯБЪЛКОВА САЛЦА
Нужните продукти:
заешко месо - бутчета
300 г пилешки дробчета
1 глава лук шалот
2 с.л. масло
прясна мащерка
1 глава чесън
сол
черен пипер
За ябълковата салца:
ябълка
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. зехтин или масло
1 ч.л. кафява захар
филии хляб за сервирането
Начин на приготвяне:
1. Запържете нарязан лук шалот в масло и добавете пилешките дробчета, свареното заешко месо, мащерка, сол и заешки бульон.
2. Добавете чесън и черен пипер и когато течността изври смелете месата на пастет.
3.Оставете го в хладилника, за да се стегне.
4. За да направите ябълковата салца обелете и нарежете ябълките на малки кубчета.
5. Запържете ги в тиган с малко зехтин.
6. Добавете кафява захар, сол и оцет. Оставете да поври.
7. Сервирайте пастата с препечен хляб и ябълкова салца.
ЗАЕШКО С МАСЛИНИ, РОЗМАРИН, БЯЛО ВИНО И ГАРНИТУРА ПЮРЕ СЪС ЗАПЪРЖЕНА РУКОЛА
Нужните продукти:
2 заешки бутчета
2-3 глави лук
100-150 г маслини каламата
1-2 клончета розмарин
2-3 скилидки чесън с обелките
2 ч. бяло вино
олио
пакетче масло
картофено пюре
рукола
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете заешките бутчета.
2. Запържете ги до златисто в тенджера с масло и зехтин.
3. Нарежете лука на едро и го добавете към заешкото.
4. Залейте с бяло вино.
5. Добавете 2 стръкчета розмарин и оставете да покъкри.
6. 20 минути преди да е напълно готово ястието добавете цепнати маслините и цели скилидки чесън.
7. Подправете във сол и черен пипер.
8. В друг тиган запържете в малко зехтин руколата за няколко секунди.
9. Сервирайте заешкото с маслини с картофено пюре и рукола.