Патриотични игри

Завръщането е "Твърде Лично".Трилър

Държава: САЩ
Година: 1992
Времетраене: 117 минути
За продукцията

Режисьор Филип Нойс

В ролите: Харисън Форд, Ан Арчър, Шон Бийн, Самюел Л. Джаксън, Джеймс Фокс, Ричард Харис, Алекс Нортън и др.

16 години преди началото на "Твърде лично"/2008/ фабулата е разиграна в американска поредица по известни криминални романи.

Джак Райън е героят на Том Кланси от шпионски бестселъри във военни времена на различни територии, екранизирани в печеливши екшъни. "Патриотични игри" е след "На лов за Червения октомври" и преди "Реална опасност", последвана от "Всички страхове". В ролята на главния герой се снимат Алек Болдуин, Харисън Форд, Бен Афлек и Крис Пайн. Другият литературен герой на Кланси е Джон Кларк, игран от Уилям Дефо и Лив Шрайбър.

Освен писател Кланси е дизайнер на видеоигри. Смъртта му на 1 октомври 2013г. остава с неизяснена причина. Авторът поддържа консервативни и републикански възгледи, подкрепя Роналд Рейгън и критикува Дж.У.Буш. След атаката на 11 септември 2001г., в интервю по CNN, представя анализ на нападението, което напомня фабулата в романа му "Дълг на честта" /1995/.

В "Патриотични игри" Джак Райън е на английска територия под ирландска заплаха. Романът и сцената, с която започва филмът, визират действителен опит на ИРА за отвличане на Ана - дъщерята на Принца и Принцесата на Уелс на 20 март 1974г.

Бивш агент на ЦРУ и настоящ преподавател във Военноморската академия на САЩ, Джак Райън е на почивка в Лондон. Срещата със семейството му пред Бъкингам се оказва в центъра на терористична атака срещу лорд Холм - член на Кралското семейство. Райън успява да предотврати покушението, убива член на ИРА и залавя брат му, който успява да избяга от затвора със закана за отмъщение. След две лични и смъртоносни заплахи, бившият агент е сигурен, че трябва да открие терористите, преди да успеят в следващия опит. Връща се на работа в ЦРУ, за да изпълни най-важната си мисия...

Златна Романова


Акценти