Пепел

Офицер и крадец си сменят местата. Може да мамят себе си и другите, но не и съдбата

Държава: Русия
Година: 2013
Времетраене: 45 минути
Пепел
За продукцията
Всички епизоди

10-сериен телевизионен филм

Историческа криминална драма

Сценарий: Едуард Багиров, Дмитрий Новосьолов, Ренат Хайрулин

Режисьори: Вадим Перелман, Тимур Вайнщейн

В ролите: Евгений Миронов, Владимир Машков, Елена Лядова, Евгений Миронов, Сергей Гармаш, Чулпан Хаматова, Андрей Смоляков, Пьотр Мамонов и др.

Офицер и крадец си сменят местата. Може да мамят себе си и другите, но не и съдбата

Режисьорът Вадим Перелман снима първия си филм в Русия. Роден в Киев, той е американско-канадски режисьор на още два филма "Къща от пясък и дим" (2003) и "Мигове от живота" (2007). /Подобно завръщане в Русия снима и американскuят режисьор от Москва Александър Изотов - продуцент, сценарист и режисьор на трилъри /"Мисия: Пророкът"(2012), "Московска жега"(2004), "Търсачи на съкровища" (2007), документалния филм "Времето на промяната" (2005) и др./

Сериалът "Пепел" е замислен като голям проект, сравняван с "Ликвидация" и "Бялата гвардия". Но екипът не търси прилики: "Не го сравняваме с "Бялата гвардия", това е екранизация и за разлика от нея имаме предимството, че никой не знае как ще завърши историята в "Пепел".

Сценаристите са трима, сюжетът е познат - двама души от различни съсловия си сменят местата. Но защо е избран точно този период 1938 - 1948, а не някоя съвременна среща, например между работник и бизнесмен....

Сценаристът Тимур Вайнщейн отговаря: "Тази история се основава не на желания, а на реални събития. Крадецът, по прякор Пепел, за няколко години преди войната, променя своята съдба. Той краде реални документи и даже живее като военен до момента, в който отново се проявява като крадец.

Има много важни особености по това време в Русия - например, че във военната книжка няма снимка и ако ползваш чужда, никой няма да разбере кое е истинското ти име и кой си всъщност. Към този реален факт във филма е добавена огледална история - за съдбата на офицер, който става престъпник, също с фалшива самоличност".

Обясненията за размяната са най-малко две. "Кой какъвто си е, такъв си остава", независимо къде се намира. И ако "средата определя съзнанието", то двамата герои лесно се потапят в чуждия свят, защото явно тези два свята си приличат.

В главните роли са Владимир Машков и Евгений Миронов, придружавани от Елена Лядова, Чулпан Хаматова, Сергей Гармаш, Андрей Смоляков и др.

За режисьора Перелман филмът е първи рускоезичен проект:"За мен тази история в голяма степен е лична. Майка ми е загубила съпруга си, когато съм бил 9-годишен. След време отново се омъжила и бракът е сполучлив. Но понякога си мисля, какво би било, ако баща ми изведнъж се беше върнал.

Кого би избрала тя тогава? Струва ми се, че в "Пепел" се получава такава шекспировска дилема. Съпругата на единия герой живее с разказите на другия за него и не знае какво всъщност е станало"... Режисьорът се интересува от кармата: "Ако извършиш нещо лошо, следва жестока разплата". В този случай бившият офицер губи любимата си жена и "историята на действието" се превръща в "история на чувствата", но без компромисите в..."Глухаря".

Какво впечатлява Евгений Миронов, в ролята му на Пепел: "Неговият живот толкова се преобръща, възгледите му минават през кардинална революция. И постепенно именно борбата за жената става главната в живота му. Всичко останало отива на втори план, остават само страстите и удовлетворението от нещо "мое". Накрая Пепел върши всичко заради това. Има и каскади - падане от покрив, сбиване, престрелки, прелследване с мотокциклет..."

Докато се опитват да придадат сантиментално-носталгичен или сталинистко-реваншистки тон с тези обяснения, посланието в "Пепел", независимо от периодиката, изглежда по-прагматично и универсално: от съветския офицер лесно може да излезе неуловим престъпник, защото голяма разлика в действията и уменията им няма. И още: всеки може да ръководи каквото и да е в Русия или навсякъде, в продължение на десетилетия някой може да изпълнява чужда роля и колкото по-висока е длъжността, толкова е по-лесно да се скрие....

ФИЛМЪТ

СССР, 1938. Капитан от Червената армия Игор Петров пътува за Москва, ясно съзнавайки, че може и да не се върне у дома. Грози го наказание. Във влака Петров се озовава в едно купе с изпечения крадец Арсений Пепел, комуто бандата е доверила да достави печалбата на шефа. Неочаквано пред капитана се открива фантастичен шанс да измами съдбата.

Петров разменя дрехите и документите си с

тези на Пепел и животът им се променя. След 10 години бившият капитан Петров е станал опасен престъпник, когото всички издирват. В това преследване участва и бившият крадец Пепел, сега полковник. Заложник на тази игра е съпругата на Петров - Рита, в която Пепел се влюбва. Години наред героите са оцелявали в чуждия живот и следващата им среща е неизбежна...

Сериалът "Пепел" е излъчван по Първи канал на Руската телевизия от 28 октомври 2013 в 21.00ч.

*Златна Романова

Крадец и офицер. Владимир Машков и Евгений Миронов трябваше да играят противположни роли в сериала "Пепел"| Росийская газета

"Пепел" може да стане по-популярен от "Ликвидация" | Росийская газета