Петър Първи: Завещанието

Кое остана недовършено в плановете на Великия цар4-сериен тeлевизионен филм Историческа драма

Държава: Русия
Година: 2011
Времетраене: 55 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор Владимир Бортко

В ролите: Александър Балуев, Елизавета Боярская, Сергей Маковецки, Ирина Розанова, Александър Филипенко, Сергей Шакуров, Валерий Соловьов, Михаил Боярски, Анна Ковалчук, Александър Баширов, Игор Головин, Константин Воробьов и др.

Петър І Велики, цар на Руската империя - строител реформатор, бохем и тиранин.

Филмът разказва за последните 2 години от живота му, с последната му любов, в опит да осигури престола...

Режисьорът Владимир Бортко избира класни актьори, ключов сюжет и предлага важна историческа драма с... усмивка. Сценарият е по мотиви от романа на Данаил Гранин "Вечери с Петър Велики".

Критиците реагират различно - някои виждат съвременен подтекст, други - ирония и пикантни анекдоти, но, независимо от замисъла, всички одобряват актьорския състав с два извода: "Младата княжна се отдава на царя не по любов, а с разбиране за неговата историческа мисия, а именно, че престолът се нуждае от наследник". Заглавието е препратка към прочутото "Завещание на Петър Велики", обявено за фалшификат.

Сериалът е произведен за Първи канал на Руската телевизия , с премиери на 14 и 15 май 2017

ФИЛМЪТ:

Недоверие в двореца, борба с крадците на хазната, укрепване на флота и армията. През последните години от живота си, потънал в грижи и с лошо здраве, Петър І се вълнува от най-важния за империята въпрос - кой ще го наследи. Близките съветници вече са притеснени за неясното си бъдеще.

Някои от тях го насочват към дъщерята на княза на Молдова- принцеса Мария Кантемир, млада, умна, образована, с 5 езика и древновизантийски произход. Разликата им е 35 години, той я харесва, тя не е влюбена, но скоро е бременна и чака дете. Петър І е готов на развод, но дали Екатерина І е съгласна да отстъпи властта...

"Завещанието" :

Веднъж, участвайки в спасение на моряци в ледените води, Петър І тежко се разболява. Царедворците, усетили приближаващата му смърт, дори се договорили за разделението на властта и не пускали никого при умиращия.

През зимата на 1725 година Петър Велики умира. От версиите за смъртта му - бъбреци, дробове, заговор, полова зараза, е ясно само, че умира на 52 години, мъчително. Преди края строителят-реформатор на царска Русия търси възможност за наследник, но не успява въпреки богатия си опит с жените. Странно, че далновидният управник, поставил основите на империята, не успява да посочи име на приемника си - 3 години преди смъртта, както го задължава приетият в Русия Указ за наследяване на престола от 1722. След смъртта му официално се огласява, че той е оставил завещание, което ръката му не е успяла да довърши - на белия лист пишело само: "Дайте всичко на....". Кое всичко и на кого остава неизвестно.

"Варваринът, цивилизовал Русия. Този, който е строил градове, в които не е искал да живее; този, който е наказвал съпругата си с камшик и е дал най-голямо предимство на жените в живота си. Публичният му живот е бил велик, богат и полезен за мнозинството, а личният - такъв, какъвто дойде", така е описан противоречивият образ на Петър І от шведския писател Аугуст Стриндберг.

*Златна Романова