По стъпките на Чарли Чаплин

Колко може да преживее Чаплин не знае и до днес....Документален филм

Държава: Великобритания
Година: 2015
Времетраене: 50 минути
По стъпките на Чарли Чаплин
За продукцията

Режисьор: Франсис Ханли

Водещ: Тери Джоунс

От най-голямата мизерия в Южен Лондон до най-скъпоплатения актьор в Холивуд, това е пътят на една мечта и началото на нова ера в киното, която не може да се повтори.

"Преследвайки това, което е в главата му, Чаплин е истински тиранин, дори към себе си, докато не постигне онова, което иска" и успява както никой друг тогава и...сега.

Водеща фигура в Монти Пайтън и дългогодишен фен на нямото кино, Тери Джоунс предлага своя разказ за човека, който променя киното. Да бъде актьор е детската мечта на Чаплин и той не се отказва. Историята му е невероятна - от невъобразимата бедност на "Кенингтън стрийт" до слава в целия свят. С достъп до богат архив, Тери Джоунс представя филмите и поглежда зад екрана, към личния живот на Чаплин - с неговите любови, политика и мании. Разговаря с членове на семейството и биографи, за да проникне буквално "под кожата" на истински филмов гигант.

Всъщност Тери Джоус представя онова, което Чаплин сам е разказал във филмите си, защото те са свързани със самия него - фактически и емоционално. Реално животът му е филмиран от самия него и се наблюдава от всички през годините.

Всеки има свои впечатления и вкус за Чаплин, коментарите изглеждат безсилни, но след като изрежда всеизвестното от един богат на събития живот, водещият Тери Джоунс заключава, че представя актьора Чарли Чаплин, когото много харесва, за разлика, може би, от човека...: "Той е гений, но като всички гении има своите недостатъци и аз харесвам неговата работа, но не съм съвсем сигурен в това и за човека". Интересно какво би представил в този план господин Джоунс...

******Чаплин израства в ужасяваща бедност, майка му полудява от мизерията, двамата с брат му живеят на улицата и оцеляват по чудо.

Само мечтата да стане актьор не го напуска и стига далече - до най-богатия актьор в Холивуд, със собствено студио. Любовта му е сложна, не е просто забавление, а търсена хармония, затова и бракът му е сериозен съюз. Преживяното лично страдание оформя позицията и изявите му в обществото и в света, оценени като политически опасни за Америка. Разочарован, Чаплин напуска САЩ, връща се за кратко в Англия, но до края на живота си остава в Швейцария.

Чарлз Чаплин създава нещо ново и голямо в киното - сценарий с внушение, без помощта на езика, динамично изображение с вмъкнати метафори, валидни и днес. Филмите му са резултат от неуморен труд и много идеи. Да можеше и Тери Джоунс да се похвали със същото в онези пионерски времена, които Чаплин е изпреварил и надживял многократно.

Чаплин не е религиозен, но е реалист, не е естествоизпитател, но е смел, не е икономист, но е логичен, далновиден и практичен, не е дипломиран музикант, но композира, не е танцьор, но се движи фантастично, не е модна икона, но създава свой стил - уникален и разпознаваем за всички времена..."Каква по-голяма дума от слон можете да произнесете", би се изсмял Чаплин...

Златна Романова