По-висока осигуровка сега ще гарантира ли по-добра пенсия в бъдеще?

По-висока осигуровка сега ще гарантира ли по-добра пенсия в бъдеще?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата на това издание на "Референдум" беше за осигуровките и пенсиите. Повод, за да говорим за това, беше споразумението между правителството и синдикатите за вдигане за максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари догодина и от 1 юли - таван на пенсиите, 1 200 лева. Споразумението ядоса бизнеса, който не присъства на тази среща и стана повод да се извадят калкулаторите, за да се започнат сметките кой печели и кой губи от такава промяна.

Въпросът в предаването тази вечер беше: Подкрепяте ли увеличаване на осигуровките с цел увеличаване на пенсиите?

Участие в дискусията в студиото взеха: Иван Нейков - дир. на Балканския институт по труда и социалната политика, Петър Ганев - ИПИ, Боян Дуранкев - УНСС, Петър Иванов - Българска асоциация по информационни технологии, Ася Гонева - КНСБ.

Петър Ганев, ИПИ: В момента средната пенсия е около 364-365 лева. Тя потенциално може да стигне 479 в рамките на обозримо средносрочен план. Но ако минималната стигне това равнище, на практика би било една химера. Това няма как да се случи. Ние трябва целия доход да си го даваме за това. Това са всички 2 169 000 пенсионери, ако видим разбивката на техните пенсии, огромната част са под 450 лева, над това са може би около 300 000 човека. Това означава да вдигнем пенсиите на огромна част от пенсионерите, на някои двойно.

Проф. Григор Димитров, БСК: До 200 лева получават 690 000 души. До 300 лева получават 1 383 000 души. До 400 - 1 689 000 души. 1 800 000 души получават до 500 лева. А от 700 до тавана получават не повече от 250 000 души. Тоест масата от хората са до 400 лева пенсия. Толкова са потиснати нашите пенсионери с тези ниски пенсии, които получават, че те и в мечтите си са много оскъдни, което не е най-доброто, според мен.
Ася Гонева, КНСБ: Във всички случаи минималната пенсия трябва да бъде над линията на бедност, която е 321 лева. И ако ние сме истинска социална държава, трябва да правим усилия, да предприемем мерки, за разработваме политики, да направим точно това, да отидем съм тези 479 лева. Моят отговор е трябва да плащаме повече вноски, защото пенсионната система, въобще осигурителната система, има финансово измерение, но тя е социален проблем.

Петър Иванов, Българска асоциация по информационни технологии: Смятам, че е трудно да бъде променен модела, смятам също така, че има достатъчно резерви. Абсолютно съм съгласен, че трябва да се повишат доходите в системата за социалното осигуряване, но доходите се повишават по два начина - Било като вдигнем вноските и тогава, дай Боже, ще ги повишим, ама има опасност и да ги намалим, просто защото изтикваме част от бизнеса извън България и тогава ще загубим не само пенсионните осигуровки на хората, на ще загубим и всички данъци, които се плащат.
Боян Дуранкев, УНСС: Богатството на едно общество в света не го мерят по броя на автомобилите, а по броя на детските колички. Моралът на едно общество се мери по отношението към възрастните хора и към децата. В Германия минималната пенсия е 700 лева, Франция - 1 250, Испания - 1 200, като има 13-та и 14-та пенсия, Италия - 1 088, Гърция - 990, Португалия - 840 лева. Изведнъж се появяват Албания и България.

Иван Нейков, дир. на Балканския институт по труда и социалната политика: Ето в момента казваме 300 лева да стане пенсията, хората казват - 400 да стане. Пенсията не бива така да "става". Пенсията е толкова, колкото съм внасял. Когато не ми стигат тези пари, има система за социално подпомагане. Ние ги объркваме хората през цялото време. В главата им е: Не ми стигат парите затова ми увеличете пенсията. А в същото време ние им казваме - внасяйте все повече осигуровки, а в същото време след това взимаме политически решения колко да плащаме на пенсионерите.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад