Политическото противопоставяне активизира или разколебава хората да гласуват?

Политическото противопоставяне активизира или разколебава хората да гласуват?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нараства ли политическото напрежение и какво следва? Това е въпросът, който търси своя отговор след вчерашната реч на президента и последвалите реакции на управляващи и опозиция. Дни преди това партийните форуми на ГЕРБ и БСП "отвориха пистата" за предизобрните състезания. Разделителните линии са ясни. Изяснява ли това обаче общата политическа ситуация? До евровотът на 26 май има още четири месеца. Малко или много време е това и как влияе на интересът на предстоящите избори? За това разговаряхме с анализатори.

""Алфа рисърч" тества обществените нагласи на живо с въпроса: Политическото противопоставяне активизира или разколебава хората да гласуват? Кой печели от политическите битки и какво е в основата за тях?

В дискусията в студиото участие взеха политолозите Страхил Делийски, Димитър Ганев, Любомир Стефанов, Георги Киряков, и проф. Александър Маринов.

Димитър Ганев, политолог, Изследователски център "Тренд": Не виждам вчера защо трябва да е променило по някакъв начин политическата ситуация. След четири месеца ще имаме избори за Европейски парламент. Твърде малко време остана да се предизвикат дори предсрочни парламентарни избори, дори чисто технологично. По Конституция 60 дни трябва да оперира служебен кабинет, за да има предсрочни парламентарни избори, което прави 26 март. До 26 март има още два месеца, няма индикации от страна на управляващото мнозинство за някакъв разпад в него. Трябва да имаме предвид, че 2019-та е изборна година - европейски избори през май, през октомври местни избори.


Проф. Александър Маринов, социолог и политолог, СУ "Св. Климент Охридски": Всъщност ако бъдем точни президентът тогава (преди 3 месеца) каза, че избори няма да променят нищо съществено. Сега той не се произнесе по въпроса дали те ще променят нещо или не, а по-скоро гледа високата вероятност те да се случат. Все пак трябва да имаме предвид едно обстоятелство. При всичките си възможности опозицията трудно би могла да свали управляващите. Вътре в управляващите има сериозни пукнатини - и в ГЕРБ, и между Патриотите, на те сами по себе си не са достатъчни, ако няма друга вътрешна пружина на един такъв ход. Аз смятам, че такава вътрешна пружина има.


Любомир Стефанов, политолог, НБУ: Аз смятам, че не сме в такава ситуация. Усещаме висока степен на трагизъм в речите, които президентът държи напоследък и разминавания, като че ли, между неговото трагично очакване за някакъв край, в който всичко да се разреши в някаква гръцка трагедия, където да станат нещата изведнъж и да дойде някой като Бога от машината, да се спусне да разреши нещата, припознавайки себе си като такъв. В обществото няма такова зреене на такъв трагичен момент, който да завърши с катарзис или армагедон политически в случая като предсрочните парламентарни избори. Да, има напрежение. Има напрежение, има проблеми. Това никой не може да го отрече.


Страхил Делийски, политолог, СУ "Св. Климент Охридски": Много е трудно да кажем какво би трябвало да се случи, но е много лесно да кажем какво ще се случи. Аз забелязвам от едно известно време разговорът между двете големи политически сили - ГЕРБ и БСП. Трудно можем да го вкараме в контекста на разговор между конкурентни позитивни предложения за развитието на Българи. Въпреки че, и от БСП имаше такъв опит с "Визия за България", и от ГЕРБ от време на време дават такива заявки. Но разговорът остава фокусиран на равнището на някаква чиста проба шаманизъм - опозицията чрез заклинания разказва колко е тежка ситуацията, в която се намираме, и не без основания и управляващите с подобни инструменти се опитват да обяснят, че ситуацията въобще не е тежка.


Георги Киряков, политолог: Категорично е битка на харизми между две личности със сериозен бекграунд - и преди управление, и по време на управление. Защото и Бойко Борисов имаше някаква харизма на Супермен, на генерал, на човек, който е готов със свръхволята си да се прави с всички проблеми на страната. От друга страна е и президентът Радев - с не по-малка харизма, с не по-малко очаквания към него - той е натоварен с изключително много очаквания не само от избирателите, но и от обществото, да бъде коректив на това управление. Аз очаквам от президента, ако е последователен, както Корнелия Нинова го определи, и ако иска радикална промяна, следващата му стъпка да бъде да се обяви за временен премиер и да чака признание от чужбина.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад