Последните седем години от живота на Людмила Живкова

Хроника от загадката...

Държава: България
Година: 2005
Времетраене: 52 минути
Последните седем години от живота на Людмила Живкова
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Стефка Калева, Петя Тетевенска

Режисьор: Васа Ганчева

Оператор: Цветан Недков

Консултант: Кирил Аврамов

Известна като "Дъщерята на тоталитаризма", през управлението на страната от 70-те години на ХХ век Людмила Живкова реализира идеи за култура и глобални инициативи - в България и по света. Напуска загадъчно този свят. Истината още се търси, пишат се книги и версии.


Филмът представя архивна обиколка от мероприятия с нейно участие - строежа на НДК, провеждането на Международната детска асамблея "Знаме на мира" , откриването на монумента "Камбаните", изложбата "Средновековна българска култура" до... огромна опашка в Лондон за Гостуване на Тракийското златно съкровище в Британския исторически музей.

Людмила Живкова е заобиколена от хора на изкуството - Дора Габе, Дечко Узунов, Светослав Рьорих, Светлин Русев. Вписана е нейна аудиенция при Българския патриарх и Римския папа. Начело на българска културна делегация, тя пътува до Мексико, Индия, САЩ, среща се с Индира Ганди и Джими Картър. На втори план е документ за злоупотреба със средства от "Фонд 1300 години България"...В кадър върви реч на Людмила Живкова пред 34-тата сесия на ООН...

Улицата с приветствия и цветя бързо се сменя с друга картина - на венци и опечалени в траурно шествие след новината за внезапната кончина на дъщерята на Тодор Живков. Загадката около съдбата й остава.

*zr

Акценти