Последният ерген

Нежеланият зет не желае война, но тя започва. Едни са способни на всичко, за да ги разделят, а други, за да ги съберат...

Държава: България
Година: 1973
Времетраене: 82 минути
Последният ерген
За продукцията

Комедия

Сценарист и режисьор: Владимир Янчев

Оператор Крум Крумов

Музика Найден Андреев

Художник Петко Бончев

В ролите: Тодор Колев, Георги Георгиев-Гец, Татяна Лолова, Цветана Манева, Невена Коканова, Стефан Мавродиев и др.

За да се ожени, влюбен ерген влиза в семейна война, за която накрая е нужна помощ от "стратег" с военен опит..

Последният ерген в квартала - художникът Александър Цоков, най-после е склонен да се ожени по... любов. Избраницата му Йорданка е скандално по-млада и много влюбена студентка.

Семейството й категорично е против и организира разни капани за кандидат-жениха - сплашване, преследване, отвличане и дори болест, придобита с организиран медицински преглед и фалшиив протокол от подставена лекарска комисия. Следва акция и от брата на Йорданка - с по-силова заплаха и тормоз.

Цоков едва се справя и притиснат, търси помощ от свой приятел - полковник. Военният експерт бързо организира разпит и два месеца военен запас за цялото семейство, без булката, която щастлива сключва брак, докато тях ги няма.

Еснафската крепост сякаш е разбита, но за кратко. Младоженците са изселени в планината и живеят самобитно при стар овчар.

Там недоволната от брака им фамилия отново ги намира, носейки им заповед за "неконсумиран и незаконен брак". Времето обаче е изпреварило събитията с нов живот...